Вијести, Регион

Свједок: Тзв. Армија БиХ гранатирала Сарајево

Пуковник Војске Републике Српске Миленко Инђић рекао је на суђењу генералу Ратку Младићу да је такозвана Армија БиХ сама гранатирала Сарајево, а да је потом за то оптужила српске снаге.

Инђић, који је био официр за везу Војске Републике Српске /ВРС/ са Унпрофора, изјавио је да су артиљеријски радари „плавих шљемова“ једном приликом утврдили да су са муслиманских положаја биле испаљене гранате које су пале код сарајевског Хигијенског завода.

Свједок је навео да је командант „плавих шљемова“, британски генерал Мајкл Роуз због тога тада оштро протестовао код премијера тадашње БиХ Хариса Силајџића, додајући да се то десило 1993, уочи одласка Алије Изетбеговића у САД.

Инђић је истакао да је у Сарајеву било 200 командних мјеста такозване Армије БиХ и да је огромна већина била у цивилним објектима.

„Конкретно, ја лично сам у августу 1992. године, значи, рат је, ишао да попијем кафу са командантом такозване Армије БиХ Сефером Халиловићем у његовој команди. Тако да лично знам да се његова команда налазила у подруму цивилног објекта Скупштине града Центар“, рекао је свједок.

Заробљавање припадника Унпрофора у прољеће 1995. по наређењу Главног штаба ВРС-а, Инђић је образложио тиме што су међународне снаге изашле из мандата тако што је НАТО бомбардовао објекте и положаје ВРС-а.

За податке Унпрофора о броју граната које су свакодневно падале на Сарајево, рекао је да су нетачни, да су били из муслиманских извора и употребљавани за медијску манипулацију.

Свједок је потврдио и да је велики број протеста Унпрофора због тога пренио командама ВРС-а, укључујући и Главни штаб и Младића.

Одговарајући на питања тужиоца, Инђић је тврдио да од Младића „никада није добио усмена упутства како да одговори на протесте Унпрофора“, већ је то добијао написано, из Генералштаба.

Ко је гранатирао Сарајево? - Такозвана „Армија БиХ“ / Фото: РТРС

Ко је гранатирао Сарајево? – Такозвана „Армија БиХ“ / Фото: РТРС

Инђић који је учествовао у преговорима зараћених страна, описујући своју улогу као „техничку“, тврдио је да су власти у Сарајеву увијек кршиле договоре о примирју.

Суђење Младићу биће сутра настављено.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *