Вијести, Регион

Сусрет Николића и Путина у Кремљу

033926

Предсједник Србије Томислав Николић и руски предсједник Владимир Путин заједнички су данас у Москви констатовали позитивне трендове у трговинској размјени двије земље и значајан обим руских инвестиција у Србију, уз опаску шефа руске државе да Кремљ не очекује посебан третман за своје инвестиције, и да ће се проблеми рјешавати како то чине пријатељи.

 Путин је рекао да је Русија један од главних трговинских партнера Србије, и да, послије пада трговинског обима у 2012, динамика ове године указује на позитивне тенденције.“Колико знам, Србија је данас представила велики број пројеката, вриједних неколико милијарди долара“, рекао је руски предсједник.

Николић је узвратио да је управо због тога желио да дође на инвестициону конференцију у Москви, те да чини све да повеже пословне партнере из Србије и Русије.

„Ове године смо интензивирали нашу економску сарадњу и надокнадили минус из прошле године“, рекао је Николић.

Он је оцијенио да у односима између Србије и Русије све тече добро, мада има неких проблема, углавном на страни Србије, и да он очекује да ће бити ријешени.

„Некада има несналажења, некада су то људи који нису за сарадњу, некада ни чланови владе нису пажљиви када доносе одлуке“, рекао је Николић.

Он се посебно осврнуо на један од тих проблема, који се тиче дуга Србијагаса, који, констатовао је, свакако треба да се ријеши.

„Рјешаваћемо питања као што то чине пријатељи“, рекао је руски предсједник.

Путин и Николић су подијелили задовољство резултатима НИСа.

„Радујем се том пословном успјеху, зато што је та компанија већ за Балкан постала гигант“, казао је Николић.

Путин се сагласио са Николићем да је НИС остварио значајне резултате, наводећи податак да је од јануара до септембра та компанија унијела у српски буџет 690 милиона евра.

Николић је на то додао да НИС већ сада са 10 одсто попуњава српски буџет.

То на најбољи начин, додао је Николић, затвара уста противнициам те инвестиције који се само баве временом када је постигнут договор, а не резултатима.

Николић је такође рекао да се Србија на инвестиционој конференцији представила као што никад раније није, и да је у Москву дошла припремљена, са читавим „каталогом пројеката“.

Путин је констатовао да између двије земље постоји добар обим инвестиција који износи милијарду и двјеста милиона долара, колико је Русија уложила у Србију

„Без обзира на наше добре односе, не очекујемо никакав посебан третман за наше инвестиције“, рекао је Путин.

На Николићеву опаску да се нада да ће се ускоро почети са реализацијом пројекта Јужни ток, Путин је одговорио да ће са тим пројектом српска привреда добити још милијарду и деветсто милиона евра.

Николић је нагласио да су услови руске стране више него коректни и да ће Србија испунити све обавезе које има.

Ово је био Николићев пети сусрет са Путином од како је дошао на чело Србије, маја прошле године.

Односе двије земље краси традиционално пријатељство, а као потврда снажне међусобне подршке маја ове године потписана је и Декларација о стратешком партнерству.

Опредељење двоје државе је да се још више унапреде билатерални односи, посебно у економској сфери.

Николић позвао руске инвеститоре у Србију

Предсједник Србије Томислав Николић позвао је раније данас потенцијалне инвеститоре из Русије да дођу у Србију, за коју је рекао да из дана у дан постаје инвестиционо све атрактивнија дестинација, са стабилним економским окружењем.

„Дођите у Србију. Нека вам наше пријатељство и моја ријеч буду гарант за ваше сигурно пословање у Србији“, рекао је Николић на Инвестиционој конференцији, на којој је представљено око 80 инвестиционих пројеката Србије у области пољопривреде, индустрије, енергетике, грађевинарства и туризма, вриједних седам милијарди евра.

Николић је позвао инвеститоре да учествују у великим пројектима изградње и обнове саобраћајне и телекомуникационе инфраструктуре, капиталним инвестицијама у енергетици – обнови старих и изградњи нових капацитета, као и у примјени нових технологија, преносе београдски медији. Он очекује да ће изградња српске дионице гасовода Јужни ток почети до краја године.

Николић је подсјетио да Србија и Русија имају вишевјековне пријатељске, разноврсне и богате односе и да су у најзначајнијим историјским тренуцима биле на истим странама, те да „народ, Србе и Русе нико и никада неће моћи да посвађа“. „Одлучили смо да проведемо политику коју сам заступао и пропагирао: и Исток и Запад, и Русија и ЕУ“, нагласио је Николић.

Инвестициону конференцију организовала је Привредна комора Србије у сарадњи са Трговинско-индустријском комором Русије, а представљени пројекти вриједни су око седам милијарди евра, од чега су најзначајнији они из енергетског сектора, чија је вриједност 4,5 милијарди евра. На конференцији је учествовало више од 100 представника руских фирми. Прошле године извоз из Србије у Русију достигао је 867 милиона долара, а увоз око двије милијарде долара.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *