Вијести, Регион

Судбине трудница у Србији – од спашавања до угрожавања

Европска комисија је саопштила да 7 држава ЕУ- Бугарска, Чешка, Мађарска, Пољска, Румунија и Шведска још нису спремне на постану чланице еврозоне и да ће ситуација бити поново размотрена, али тек за две године. Једино је Литванија имала више среће, она ће можда постати део еврозоне од 1.јануара 2015.године.

Дакле, у последње време има све више примера који говоре у прилог чињеници да се нешто мења и на том плану, па је тако пре неколико дана објављено да су у пиротској градској болници откривени масовни случајеви корупције, што је имало за последицу привођење буквално свих тамошњих гинеколога-акушера.

Наиме, како се наводи, лекари у Пироту се сумњиче да су незаконито зарађивали новац на трудницама, и то да ствар буде још гора, баш на оним женама које су имале разне компликације у трудноћи. Они су у договору са власницима приватних лабораторија тамо слали своје пацијенткиње на прегледе и анализе, што значи да су извлачили материјалну корист управо од те најугроженије и најмалобројније категорије становништва у земљи, а то вероватно, више него ишта друго, представља врхунац неморала, чак и без обзира о којим конкретним сумама новца се ради.

Међутим, да је могућ и потпуно другачији однос према трудницама, који се огледа у максималној бризи за њихово здравље и то без икакве надокнаде, показало се у недавним драматичним тренуцима спашавања угрожених из поплављених подручја. Један догађај је при том био посебно упечатљив и могао би да послужи као образац за поступање према будућим мајкама.

Наиме, како су објавили поједини медији, трудница Јелена Ђоровић из Обреновца, која носи близнакиње, нашла се заробљена усред водене стихије у том граду, али и поред животне угрожености није се усудила да крене према чамцу са спасиоцима, јер се по сопственом признању прибојавала инфекције у прљавој води, због чега би вероватно изгубила бебе. Штавише, од доживљеног стреса су јој почели трудови, а до гинеколога који ју је спремно чекао у колима Хитне помоћи, пребацили су је пожртвовани припадници српске полиције, као и руски спасиоци који су је буквално носили на рукама да се не би поквасила водом препуном бактерија.

Судбине трудница у Србији – од спашавања до угрожавања / Фото: РИА Новости

Судбине трудница у Србији – од спашавања до угрожавања / Фото: РИА Новости

Наравно, ако тај пример успешног спашавања обреновачке труднице упоредимо са изнуђивањем новца од пиротских жена у другом стању, онда можемо да схватимо у чему се састоји разлика између несебичног помагања и злонамерног искоришћавања. А фокусирање на ту разлику је први корак на путу од садашњег демографског амбиса до постепеног опоравка наталитета у Србији.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *