Вијести, Регион

Строс-Кан: Помоћи ћу српском народу

dominik-stros-kan_660x330

Покушаћу да помогнем народу Србије да поправимо стање српске економије, поручио Доминик Строс-Кан послије састанка са Вучићем, Крстићем и Радуловићем.

Бивши генерални директор ММФ-а Доминик Строс-Кан разговарао је у Влади Србије са првим потпредсједником владе Александром Вучићем и министрима привреде и финансија – Сашом Радуловићем и Лазаром Крстићем.

Вучић је рекао да је изузетно задовољан што је један од највећих економских стручњака у свијету господин Доминик Строс Кан одлучио да се прикључи тиму Владе Србије и помогне у налажењу рјешења за тешку економску ситуацију у којој је земља.

„Покушаћемо да дефинишемо наше кракторочне, средњоирочне и дугорочне мере, учинићемо све сто је потребно да Србија почне да излази из кризе. Захвалан сам господину Строс Кану што је пристао да ради с људима из владе. Дио тима ће бити овде, дио у Паризу, консутловаћемо се о свим важним питањима, али ћемо одлуке доносити у складу с најбољим интересима Србије“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре након разговора са Строс-Каном у Влади Србије.

Вучић је рекао да је лакше живјети у жабокречини и не трпјети нападе, али да Влада хоће да ради и да рјешава проблеме.

Некима су уста пуна реформи, све до момента док не треба да се подухвати посла, навео је Вучић.

Према његовим ријечима, јавни дуг Србије последица је тога што смо трошили више него што смо зарадили, а сад је вријеме да зарађујемо више.

Припремљена су три пакета мјера везаних за јавни дуг, дефицит и пореску политику, на којима ће радити два тима – један у Београду, други у Паризу, објаснио је Вучић.

Ријеч је о мјерама за одрживу и здраву економију, засновану на профиту, а не на државним субвенцијама, рекао је Вучић и поручио да ти потези неће бити популарни, али да су неопходни.

Бивши генерални директор Међународног монетарног фонда Доминик Строс-Кан изјавио је да српска економија има озбиљне проблеме, али да мисли да је уз улагање напора могуће да се ти проблеми ријеше и оствари успјех.

Сторс-Кан је на заједничкој конференицији за новинаре са првим потпредсједником владе Александром Вучићем рекао да је срећан што је у Србији и да ће покушати да помогне народу Србије да ријеши проблеме.

„Наравно то неће бити лако, глобална економија нија добра. Српска економија има озбиљне проблеме, али мислим да је могуће, уз одговарајуће напоре, да се проблеми ријеше и постигне успјех“, казао је Сторс Кан.

Он је поручио да нема магични штапић, али да вјерује да ће Влада имати резултат, прецизирајући да ће он савјетовати, а да ће Влада одлучивати и спроводити.

Строс-Кан је рекао и да у овом тренутку не зна да ли ће препоручити нови аранжман с ММФ-ом.

„Можда да, можда не, зависиће од цифара“, рекао је он.

Строс-Кан је потврдио и да ће прва три мјесеца радити без хонорара.

Професор Владимир Глигоров је гостујући у Кажипрсту Б92 рекао да је Доминик Строс Кан у многоме допринио промјени филозофије ММФ-а док је био на челу те свјетске финансијске институције.

Глигоров иситиче да је Строс-Кан јако добар стручањак али да је питање шта он уопште као савјетник у Влади Србије може да уради.

Ангажману Доминик Строс-Кана у Влади Србије бавио се и Њујорк тајмс. Лист пише да им је вицепремијер Александар Вучић рекао да ће Строс-Канове дужности укључивати помоћ у реструктурирању великог спољног дуга земље, привлачењу страних инвестиција и одржавање односа са ММФ. Вучић је за лист рекао и да ће Строс-Кан радити „про боно“ у прва три мјесеца.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *