Вијести, Регион

Страх оковао Лазаревац: Нарко-дилери прете, пролазници спуштају главу,у полицији хаос

398056_lazarevac071113ras-foto-rajko-ristic015_f

Лазаревац – Страх је оковао Лазаревац. Нарко-дилери, чија су имена и слике објављени на Фејсбуку, претњама и најављеном осветом утерали су људима „страх у кости”. Само на помен Удружења „Свети Сава” и њихове црне књиге дилера дроге, у полицији затварају врата, а пролазници на лазаревачким улицама спуштају главу. Сви се плаше да ће бити упамћени и да ће се нарко-дилери осветити за јавно жигосање њихових криминалних послова.

Удружење грађана „Свети Сава“ објавило је прошле недеље на свом Фејсбук профилу црну књигу, списак свих дилера с њиховим сликама, местом становања и начином на који и коме продају дрогу у Лазаревцу. Од тада, а посебно од јуче када су обелодањене претње нарко-банде да ће се због “Фејсбук акције” осветити, цео град је у потпуном страху.

„Немојте мене. Сви знамо шта се дешава, али немојте да ме сликате“, одговори жена пролазећи кроз пешачку зону Лазаревца.

„Зна се ко продаје дрогу. У свакој згради се зна ко су дилери. Сви од ових на сликама возе скупе аутомобиле и за сваког се зна шта ради. Не пишите ми име и презиме, нећу да ме сутра сачекају и убију, то су опасни људи“, каже средовечни мушкарац спуштајући главу.

У полицији хаос

Уместо да полиција одмах крене у одлучну акцију хапшења и вођења истраге, у полицијској станици Лазаревац није могуће наћи шефа.

Колубара послала раднике на тест дроге

У станици МУП, у Улици Бранка Радичевића, начелник полиције не постоји више од две године, када је смењен претходни. Међутим, одговори о претњама, владавини нарко-банди у Лазаревцу, исходима бројних пријава против дилера, нису били доступни ни од командира Радојка Царана, “који долази на посао чак из Обреновца”, па је често недоступан.

„Он није ту. Не можете да разговарате ни са његовим заменицима. Једино да се обратите у Београду захтевом, па да видимо кад командир може да вас прими. Не постоји у станици неко са ким можете да разговарате“, одговара нељубазно униформисани полицајац на пријавници, након бројних инсистирања за разговор.

У лазаревачкој полицији тренутно влада општа паника, каже један од полицајаца прилазећи нам кришом на паркинг.

„Сви упиремо прсте једни у друге и тражимо оне који сарађују са тим дилерима. И у станици се прича да су неки полицајци радили с њима. Начелника немамо годинама, а преко нам је потребан неко чврсте руке, који неће падати под утицаје. Имали смо одељење за борбу против наркоманије, оно је поднело врло брзо 30 пријава, али је због нечије одлуке врло брзо расформирано. Све је то утицало на овакав хаос. Сада се сви плаше Унутрашње контроле – каже у даху полицајац, а плочицу са презименом враћа тек када нам се окренуо леђима.“

Имамо малу децу

„Ми немамо везе с тим Удружењем “Свети Сава”. Оно се тако зове и ништа више. Сада ти дилери сумњају у нас, да је из ове цркве почела цела акција, а ми са тим немамо никакве везе. Сада смо у непријатној ситуацији, ја имам децу, колега исто, уопште нам није свеједно“, каже свештеник, и остави нас са колегом.

„Јавно жигосање није добро. Ми смо подржали борбу против наркоманије, али не можемо унапред осудити те људе. Ми имамо организацију где се лече људи оболели од наркотика, али ове акције нису потекле од нас. Не знам што то удружење није узело неко друго име, Хераклит на пример, Свети Сава не би овако радио“, одмахује главом свештеник.

Сви на ВМА

Од десет дилера које су на списку означили у Удружењу “Свети Сава”, чак тројица имају посао у РБ “Колубара”. У овом предузећу, такође, не желе да причају званично, али како кажу, имају решење.

„Сви који су на списку а раде код нас биће послати на Војномедицинску академију, где ће бити извршено тестирање урина и крви на психоактивне супстанце. По статуту предузећа, они који буду откривени да су конзумирали наркотике биће дисциплиновани“, кажу у “Колубари”.

Деса Илић, председник Удружења за борбу против наркоманије у Лазаревцу, која је и социјална радница у Дому здравља, каже да је проблем наркоманије огроман и у порасту. Она каже да је изузетно тешко борити се јер су младима идоли дилери са скупим аутомобилима са којима се поистовећују.

Општина: Шта је са пријавама

Бојан Стевић, заменик председника општине Лазаревац, пристао је да се представи на помен теме о нарко-дилерима.

„Имали смо састанке са Удружењем “Свети Сава” и подржали их, а у склопу акције смо помогли полицији, донирали аутомобил и компјутере.“

Међутим, нема конкретних резултата. Не знамо шта је са пријавама за диловање дроге, шта је са тим процесима. Прича се по граду о корупцији полиције, не браним МУП, али досад ниша није доказано. Истрагом се мора утврдити да ли постоји веза дилера дроге и инспектора – истиче Стевић.

Блиц

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *