Вијести, Регион

Сто година од Церске битке

У оквиру спомен комплекса „Церска битка“ у Текеришу код Лознице данас ће бити обиљежена 100. годишњица битке на Церу, а државну делегацију на централној церемнији предводиће предсједник Владе Србије Александар Вучић.
Обиљежавању ће присуствовати и предсједник Републике Српске, Милорад Додик.

Српска војска је августа 1914. под командом генерала Степе Степановића поразила далеко надмоћнију аустроугарску војску, изазвавши шок и невјерицу у Бечу и Берлину, одушевљење међу савезницима, јер је окончана као прва велика савезничка побједа у Првом свјетском рату.

Почетак церемоније огласиће трубач Репрезентативног оркестра Гарде Војске Србије, а вјерски обред служиће патријарх српски Иринеј.

Вучић ће, како је најављено из Владе, положити ловоров вијенац на Споменик палим војницима, а након тога ће се уписати у спомен књигу.

Вијенце ће положити и изасланици предсједника Републике Иван Мркић и Јасмина Митровић Марић, изасланик предсједнице Народне скупштине, начелник Генералштаба Војске Србије и министар одбране, праунука војводе Степе Степановић, представници дипломатског кора…

У организацији Министарства одбране и Војске Србије биће приказан документарни филм са отварања Споменика церским јунацима, а приређена је и музејска поставка. Организатор свечаности је Влада Републике Србије – Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Поводом стогодишњице Церске битке, у организацију Удружења грађана „Церски марш“ више од хиљаду људи кренуло је у недјељу из Шапца ка спомен-обиљежју у Текеришу да би одали пошту церским јунацима.

Из Шпаца је кренуло око 1.300 учесника Церског марша, а пјешачка тура од 38 километара окупила је дјецу и старе из свих крајева Србије, као и из бивших југословенских република.

Колона је, како је наведено, дуга више од километра.

Потпредсједник Народне скупштине Владимир Маринковић упутио је грађанима Србије честитке поводом 100 година од побједе српске војске у Церској бици истакавши да историја и преци који су уткали своје животе у темеље модерне Србије не смију бити заборављени.

Ударни дио Церске битке одиграо се у ноћи 15. на 16. август 1914. године на југозападним обронцима планине Цер, а битка је окончане као прва велика савезничка побједа у Првом свјетском рату – коју је извојевала српска војска.

Услиједило је повлачење 21. аустроугарске дивизије, потом 8. корпуса, да би у крајњем 5. армија Аустро-Угарске војске одступила назад преко Дрине.

Послије „Церске битке“, широм Европе пронио се глас да је „малена“ Србија успјела да порази аустроугарске трупе, што је, како се истицало, повећало углед ове земље.

Када је Церска операција окончана 24. августа, од око 200.000 аустроугарских војника, колико је провалило у Србију, у њој није остао ниједан, изузев 4.500 заробљеника.

Сто година од Церске битке

Сто година од Церске битке

Током крвавих борби губици аустроугарских трупа достигли су 27.000, док је из строја избачено око од 16. 500 српских војника, од чега 2.107 погинулих. Гоњењем непријатеља до Дрине и завршним борбама код Шапца, 21-24. августа 1914. године, окончана је Церска операција.
Као посљедица успјешног командовања и одлучне побједе генерал Степа Степановић добио је чин војводе.

Извор: РТРС

Прославу 99. годишњице, можете видети на следећој вези:
http://www.vijestio.com/kultura-2/godisnjica-cerske-bitke/

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *