Вијести, Регион

Старјешине и војници НАТО у Србији ће имати већа права него Војска Србије

Професор Радован Радиновић из Београдског форума за свијет равноправних оцијенио је да је у Србији већ дуже на дјелу политика да се земља методом „корак по корак“ увуче у чланство НАТО и упозорава да се важни уговори са Алијансом потписују уочи 16 година од агресије на Југославију, али и у вријеме почетка новог хладног рата.

КОРАК ПО КОРАК КА АЛИЈАНСИ: Старјешине и војници НАТО у Србији ће имати већа права него Војска Србије

Радиновић за данашње „Вечерње новости“ оцјењује да Индивидуални акциони план партнерства који су у Бриселу, у име Србије, потписали министар спољних послова Србије Ивица Дачић и министар одбране Братислав Гашић има низ обавеза које тек треба анализирати, чак и са становниша њихове /не/уставности.

„Држава се готово потпуно предаје у челични загрљај НАТО-у. Закључују се уговори, договори, планови и аранжмани, којим се потпуно обесмишљава такозвани статус војне неутралности утврђен актом Народне скупштине Србије“, упозорава Радиновић.

Као илустрацију за то он наводи да старјешине и војници НАТО-а на територији Србије добијају права далеко већа него што их имају старјешине или војници српске Војске.

„Када и чиме је НАТО заслужио те привилегије?“, пита Радиновић и констатује да се у марту ове године неколико дана прије 16 година од НАТО агресије и помена жртвама, уочи сјећања на прогон Срба и других неалбанаца са Космета, на милионска разарања потписује нови документ најављен као највиши степен сарадње са НАТО савезом.

„Сарадња са НАТО се подиже на највиши ниво када се заоштравају глобални односи у Европи. То се дешава у време заоштравања односа између Запада и Истока, САД и Русије, односно НАТО-а и Русије. У време почетка новог хладног рата“, закључио је Радиновић.

Нато је 24. марта 1999. године почео бомбардовање тадашње СР Југославије, током којег је за 78 дана убијено 2.500 људи, 1.500 цивила, а међу њима 88 дјеце.

Фото албум Чувара ћирилице / http://фотоалбум.чуварићирилице.срб/

Фото албум Чувара ћирилице / http://фотоалбум.чуварићирилице.срб/

Током Нато агресије рањено је 12.500 становника СР Југославије, од којих 6.000 цивила, међу којима 2.700 дјеце и 5.173 војника и полицајца. Тешко је разорена инфраструктура, привреда, школе, здравствени центри, споменици културе, медијске куће…

Срна

НАТО ЈЕ УБИО Бојану Тошовић из Мердара, прву дечију жртву бомбардовања, имала је 11 месеци и три дана када је 11. априла 1999. убијена у својој кући у наручју оца Божине. 19. априла бомбардујући Батајницу, НАТО ЈЕ УБИО Милицу Ракић, трогодишњу девојчицу која се спремала да спава и да сања. Милица је седела на ноши.

На мосту у Грделичкој клисури заједно са путницима воза НАТО ЈЕ УБИО шестогодишњег Бранимира Станијановића. Његово угљенисано тело нађено је после две недеље. НАТО ЈЕ УБИО Ирену Митић (15), док је у свом селу Рибинце код Врања помагала ујаку у сејању кукуруза. Истог дана у бомбардовању Врања НАТО ЈЕ УБИО и Милицу Стојановић (12). НАТО ЈЕ УБИО и Далибора Тасића (14) из врањског села Содерце, сина јединца Србољуба Тасића. У склоништу породичне куће у Чубриним ливадама, НАТО ЈЕ УБИО Милиће, брата и сестру, Миљану (15) и Владимира (12) уз њих НАТО ЈЕ УБИО и њиховог рођака Миомира Миленовића (17). У Липљану НАТО ЈЕ УБИО девојчицу Драгану Димић.. У нападу на избегличку колону у Кориши код Призрена, НАТО ЈЕ УБИО петнесторо деце од 2 до 12 године из породица Ахметај и Хаснај. У избегличком центру “Мајино насеље” НАТО ЈЕ УБИО Ивана Иванчића (7) и истог дана касетним бомбама НАТО ЈЕ УБИО још двоје деце Адема Мунчаја и Арта Лугића. У Мурину, код Плава, док су се играле, НАТО ЈЕ УБИО две мале девојчице, избеглице из Приштине Оливеру Максимовић и Јулијану Брудар, са њима је НАТО УБИО и њиховог друга Мирослава Кнежевића. 7. 5, на Нишкој пијаци, НАТО ЈЕ УБИО студенткињу медицине Љиљану Спасић, у седмом месецу трудноће. НАТО ЈЕ УБИО и Љиљану и њену бебу. 11. маја, на мосту у Владичином Хану, НАТО ЈЕ УБИО заљубљени пар Гордану Николић (15) и Милана Игњатовића (16). У нападу на Раљу, НАТО ЈЕ УБИО Дејану (5) и Стефана (8) и са њима њиховог оца Владимира.. 31. 5. у Новом Пазару НАТО ЈЕ УБИО двогодишњег Марка Симића, и његовог оца који га је носио у рукама. Истог дана у истом граду, на путу од школе до куће НАТО ЈЕ УБИО и Марка Роглића. 30. маја, у Варварину НАТО ЈЕ УБИО Сању Миленковић (15) даровитог математичара. Била је ђак свих генерација школе у Варварину, која никад није имала тако бриљантног ђака. ОВО СУ ИМЕНА НАШЕ ПОБИЈЕНЕ ДЕЦЕ, НАТО ИХ ЈЕ УБИО. НАТО ЈЕ ЗЛО.

Видите и остале фотографије из овог албума.
Фотоалбум.чуварићирилице.срб/index/category/НАТО-вскиЛеци

Извор: Искра.ко, Фото албум Чувара ћирилице

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *