Вијести, Регион

Српској дјеци забрањена ћирилица

136044

БАЊАЛУКА – У већини основних школа у Федерацији БиХ /ФБиХ/ спроводи се дискриминација дјеце српских повратника којима власти не дозвољавају да у наставном програму добију групу националних предмета, чиме им се забрањује да уче српски језик и историју, пишу „Вечерње новости“.

Српски повратници тврде да се њихова дјеца суочавају са систематском опструкцијом, јер су и у ову школску годину ушли са наметнутим градивом и уџбеницима прилагођеним бошњачкој и хрватској дјеци, зависно од кантона у којем живе, иако школе у Федерацији имају обавезу да примјењују споразум о задовољавању права дјеце повратника.

Српски посланици у Парламенту ФБиХ покренули су иницијативу да се национална група предмета за српску дјецу уведе у свим школама на подручју Федерације без обзира на број ђака повратника.

Ова група предмета уведена је само у школама у Дрвару и Босанском Грахову, док српски повратници у Сарајеву тврде да су њихова дјеца у основним школама свакодневно приморана да читају и уче из уџбеника писаних искључиво латиницом.

Посланик СНСД-а у Парламенту ФБиХ Велимир Кунић рекао је да федералне власти морају омогућити српској дјеци изучавање националне групе предмета, прије свега српског језика.

„Постоји опасност да српска дјеца никада не науче да читају и пишу ћирилицу. То је систематски удар на српски идентитет и таква пракса се мора зауставити“, нагласио је Кунић.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *