Вијести, Регион

„СРПСКИ КОД”: Срушени Генералштаб да буде музеј који ће трајно сведочити о агресији НАТО

СТУДЕНТИ „СРПСКОГ КОДА” ОБЕЛЕЖИЛИ 15-ГОДИШЊИЦУ ОКУПАЦИЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

  • Са овог места поручујемо и да Србија никада неће ући у НАТО савез, да желимо да Србија више не буде неутрална, већ да у моментима када се наша велика сила савезница Русија враћа својој колевци и ми јасно покажемо своје опредељење – дајући њеној политици недвосмислену подршку, написали су председнику Србије Томиславу Николићу

         СКУПОМ испред порушене зграде Министарства одбране одржаном симболично у 12.44, студенти из организације `Српски код` обележили су 15-годишњицу завршетка бомбардовања, која је уједно означила крај агресије НАТО снага, али и окупацију Косова и Метохије и почетак егзодуса неалбанаца из јужне српске покрајине.

         У исто време окупиле су се и њихове колеге, студенти ПУ у Косовској Митровици, и запалили свеће код Споменика истине крај моста на Ибру.

         Београдски студенти су исказали незадовољство што је држава данас заборавила све жртве НАТО агресије и оне киднаповане и убијене на Косову и Метохији, те што нико од надлежних о овоме не говори нити обележава годишњицу која је одредила нашу прошлост и будућност.

         Затражили су да се прекине сваки пословни аранжман који срушене зграде, некадашње бисере архитектуре, настоји да претвори у хотеле, ресторане, или објекте лукративне намене.

         „Република Србија још увек нема јединствен музеј или спомен-обележје посвећено жртвама НАТО агресије. Сматрамо да у ту намену треба преуредити зграде на постојећој локацији. Објекти овакве намене већ постоје у Хирошими и Волгограду. У Хирошими је реч о Меморијалном центру који је посвећен бацању атомске бомбе на тај град, док је у Волгограду сачувана зграда, названа „Павловљев дом” као спомен-зграда посвећена најкрвавијој бици у људској историји. Управо такав један објекат потребан је и Београду, који је највише пута разарани град у Европи.

         Надамо се да схватате да питање зграда Генералштаба није ствар економије и естетике, већ историје и етике. Да није реч о рушевинама већ о ожиљцима. Да оне нису хрпа камења, већ жив човек који говори и опомиње: да никад не заборавимо, да се никад не понови!

         Са овог места ми данас поручујемо и да Србија никада неће ући у НАТО савез, да желимо да Србија више не буде неутрална, већ да у моментима када се наша велика сила савезница Русија враћа својој колевци и ми јасно покажемо своје опредељење – дајући њеној политици недвосмислену подршку, наводи се у писму које је пред окупљенима прочитао Немања Девић, а које су представници „Српског кода” адресирали на председника Владе Србије.

„Овде је почео нови Drang nach osten”

„Овде је почео нови Drang nach osten”

Они су преко пута зграде владе развили транспарент са натписом: „Овде је почео нови Drang nach osten”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *