Вијести, Регион

СРПСКА ВЛАДА И НЕ РАЗМИШЉА О САНКЦИЈАМА РУСИЈИ

БЕОГРАД, 31. АВГУСТА /СРНА/ – Влада Србије и не размишља о увођењу санкција Русији и тај став је јасно пренијела партнерима на Западу, рекао је српски министар одбране Братислав Гашић.

„Србија је јако везана за Руску Федерацију са којом има веома добре, пријатељске, економске односе и подршку у питању решавања проблема Косова и Метохије“, рекао је Гашић, који је синоћ на батајничком аеродрому дочекао руски авион са 90 тона помоћи за поплављена подручја у Србији.

Гашић је поновио принципијелни став Србије да се у украјинској кризи инсистира на мирном рјешењу сукоба, као и свих сукоба у свијету и да се Србија залаже за суверенитет и територијални интегритет сваке чланице УН.

Авион са 90 тона хуманитарне помоћи коју је Руска Федерација намијенила становништву поплављених подручја у Србији слетио је синоћ на аеродром Батајница.

У донацији су два комплета великих мобилних генератора од којих сваки може да снабдијева електричном енергијом једно село, затим 10 комплета моторних пумпи, 10 преносних цистерни за воду, 200 термоса средњег капацитета и 50 великих термоса капацитета до 100 литара.

Вриједност донације је већа од милион руских рубаља, односно 23.000 евра.

Представнике Министарства одбране Русије дочекао је министар Гашић, који је захвалио руског предсједнику Владимиру Путину и министру одбране Сергеју Шојгуу за пошиљку.

Српски министар одбране Братислав Гашић

Српски министар одбране Братислав Гашић

Он је најавио да ће још један руски авион са 90 тона хуманитарне помоћи стићи на батајничким аеродром.

Гашић је додао да ће агрегати и пумпе бити искоришћени прије свега за црпљење воде из басена Колубара, гдје је енергетски сектор угрожен, јер од воде не може да се дође до угља.

Извор: Срна

Вучић: Србиjа ниjе увела нити ће уводити санкциjе Русиjи

БEOГРAД – Србиjа ниjе увела нити ће уводити никакве санкциjе против Руске федерациjе, поручио jе премиjер Србиjе Aлександар Вучић.

„Aпсолутно jе jасно: Србиjа jе и у овом изузетно тешком периоду потврдила своjим руским партнерима да jе она њихов наjбољи приjатељ у Eвропи и Србиjа ниjе увела и неће уводити никакве санкциjе против Русиjе федерациjе“, рекао jе Вучић у изjави вечерас емитованоj на тв каналу Росиjа 24.

Говорећи делом на руском, а делом на српском, премиjер jе истакао да jе позициjа Србиjе по том питању веома jасна и додао да су пред Србиjом и Русиjом важни заjеднички проjекти и „ми ћемо наставити да их развиjамо заjедно“.
„Србиjа jе потписала споразум о изградњи Jужног тока и тачка. Наша позициjа о томе jе апсолутно jасна. Разговарамо о томе са нашим европским партнерима и са нашим руским партнерима. Tо jе веома важан енергетски проjекат за Србиjу и Србиjа не мења своjе мишљење зависно од тога каква jе политичка ситуациjа у овом тренутку у свету“, рекао jе Вучић.

Наш jе задатак, нагласио jе, да радимо за добробит наше земље, нашег народа, за добробит енергетске безбедности Србиjе.

Поводом ситуациjе у Украjини, Вучић jе истакао да jе излаз из ње само jедан и да „мирно решење нема алтернативу“.
„Oнаj ко мисли друкчиjе веома греши. Постизање траjног мира подразумева тражење кратког пута за решење свих проблема. Нико не треба да гине и браћа Словени не треба да проливаjу крв“, закључио jе српски премиjер.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *