Вијести, Регион

СРПСКА ПОТВРДИЛА ОПРАВДАНОСТ СВОГ ПОСТОЈАЊА

СРПСКА ПОТВРДИЛА ОПРАВДАНОСТ СВОГ ПОСТОЈАЊА

БЕОГРАД, 28. ФЕБРУАРА /СРНА/ – Његова светост патријарх српски Иринеј рекао је вечерас у Београду, на свечаном пријему поводом Дана Републике Српске и 23 године од проглашења првог Устава Српске, да је Република Српска историјска чињеница која већ двадесет и више година потврђује оправданост свог постојања.

„Република Српска је република свих Срба, како оних у Српској, тако и у Србији, али и свих Срба расејаних по континентима, јер сви они припадају матици српској чији је центар Београд и Република Србија, као што је центар свих наши цркава Пећка патријаршија“, рекао је патријарх Иринеј.

Он је Републици Српској пожелио свако добро и оно што је, најважније, братство и јединство српског народа.

„Републици Српској желимо благослов Божији, да успева и напредује у свему оном ради чега постоји, да задовољи потребе свога народа, да очува богато духовно, културно и историјско наслеђе које је вековима стварао српски народ, да га обогати и обогаћен остави у насљеђе онима који долазе“, поручио је патријарх Иринеј.

Патријарх Иринеј је подсјетио да Република Српска има два значајна национална датума – Дан када је проглашена Република Српска – 9. јануар и Дан када је проглашен Устав Српске – 28. фебруар.

„Честитамо народу Републике Српске и њеном вођству два велика празника за које су се борили и изборили и надамо се да ће, будући да су праведном борбом дошли до њих, имати своју будућност на добро српског народа, али и другог народа који живи и дели заједничку судбину“, рекао је патријарх Иринеј.

Према његовим ријечима, ова два национална датума и празника Република Српска је нашла за потребно и сходно да прослави и у матици српског народа, Републици Србији.

Патријарх српски Иринеј

Патријарх српски Иринеј

Свечаном пријему у Скупштини града Београда, поводом Дана Републике Српске и 23 године од проглашења првог Устава Српске, присуствовали су и предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Србије Томислав Николић, представници законодавне и извршне власти Српске и Србије и угледне личности из свијета политике, бизниса, науке, културе и умјетности Србије и Српске.

Република Српска основана је 9. јануара 1992, када је Скупштина српског народа у БиХ усвојила Декларацију о проглашењу Српске Републике Босне и Херцеговине, чиме је Српска постала субјект, прво интерног, а затим и међународног права.

Први Устав Републике Српске донесен је 28. фебруара 1992. године под називом Устав Српске Републике Босне и Херцеговине, док је назив Република Српска званично проглашен 12. августа 1992. године.

Извор: Срна

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *