Вијести, Регион

Србија у следећој генерацији – за трећину жена мање него данас

ОД РЕЗУЛТАТА ЕВРОИНТЕГРАЦИЈА – ОД 2008. ДО 2010. – ИЗ ЗЕМЉЕ У ИНОСТРАНСТВО БЕЖАЛО 15.000 ЉУДИ ГОДИШЊЕ

         СТОПА рађања у Србији је 35 одсто нижа од потреба репродукције становништва, а државна стратегија за подстицање наталитета се није могла у потпуности применити јер је, одмах по њеном доношењу 2008. године, наступила светска криза, саопштило је данас Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

         У саопштењу-одговору посланику Александру Чотрићу, који је ресорног министра Александра Вулина јавно упитао зе резултате те стратегије, наведено је да такав ниво рађања значи да би следећа генерација жена била за трећину мања по броју у односу на садашњу.

         „Са вредношћу стопе укупног фертилитета у Србији од 1,4 одсто у 2011. ниво рађања код нас је испод европског просека који износи 1,6 деце по жени”, наведено је у одговору који је потписао Вулин.

         Стратегија за подстицање рађања у Србији није могла да буде у потпуности примењена јер је светска криза наступила одмах по њеном доношењу 2008. што је водило смањењу финансијских могућности државе, саопштено је из Министарства.

         Србија је, додаје се, и емиграциона земља, па је миграциони салдо од 2008. до 2010. године процењен на око 15.000 годишње.

 

Србија има такву стопу рађања да ће у следећој генерацији имати за трећину жена мање него данас

Србија има такву стопу рађања да ће у следећој генерацији имати за трећину жена мање него данас

Наводећи да је проблем ниског наталитета вишедеценијски, из много разлога, у одговору је подвучено и да су „у нормативно-правном систему Србије мере популационе политике прописане првенствено Законом о раду, Законом о финансијској подршци породици са децом и Законом о здравственом осигурању”

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *