Регион

Србија: Са Кинезима би правили канал до Солуна

29648_vest_800px-solun

Министар природних ресурса Србије Милан Бачевић боравиће у Кини, гдје ће са представницима компанија разговарати о изградњи пловног канала Београд-Солун.

Бачевић ће се, приликом боравка у Пекингу, састати са званичницима кинеске Владе и представницима компанија, које су заинтересоване за сарадњу или стратешко партнерство на реализацији пројекта пловног канала Београд-Солун, најавило је то министарство.

Овај инфрастуктурни пројекат, значајан је не само за Србију и Балкан, него и шире, с обзиром да је предвиђено да пролази кроз Србију, Македонију до луке Солун у Грчкој, наводи се у саопштењу.

Бачевић ће приликом посјете Кини, договорити потписивање Протокола о разумевању са државном кинеском компанијом „Чајна Гезхоуба Груп Корпорејшн“, на основу кога ће потом бити урађена студија изводљивости за тај пројекат.

Бачевић је, како је саопштено, најавио да ће то министарство почети израду просторног плана подручја посебне намјене за тај пројекат.

„Просторни план за пројекат који ће се звати пловни канал Београд – Солун, треба да покрије површину од око 10.500 квадратних километара, који ће знатно променити економске, политичке, геостратешке и геополитичке односе у Европи, истовремено обухватајући становништво на подручју од Немачке до Егејског мора“, истакао је Бачевић.

Посебно је значајно, како се наводи, да Србија препозна свој интерес у том пројекту и да на реализацији тог пловног канала, буду ангажоване домаће компаније у што већем обиму.

„Тај пројекат представља велику развојну шансу Србије и веома је важно да је на најбољи могући начин искористимо“, рекао је министар Бачевић.

Коментариши чланак

Коментара