Вијести, Регион

Србија прогласила тродневну жалост

Жалост на територији Србије проглашена је за 21, 22, и 23 мај.

15.оо

У Термоелектрани „Никола Тесла А“ у Обреновцу, која се налази уз обалу Саве, данас се појачавају бедеми, џаковима пијеска, а министри енергетике и полиције Александар Антић и Небојша Стефановић су поручили да тај енергетски објекат мора бити сачуван од поплава.

ТЕНТ је најважнији енергетски објекат у Србији, јер се ту производи 40 одсто струје за домаћинства у Србији и зато се та електрана мора одбранити по сваку цијену, рекао је министар Антић новинарима, приликом обиласка ТЕНТ-а.

Бедем је подигнут у дужини од око два километра око електране.

Стефановић је поручио да је Жандармерија све вријеме укључена у одбрану ТЕНТ-а и да се не очекује да ће Сава толико порасти, али да се ипак додатно утврђује бедем са џаковима песка.

Он је додао да је у одбрану ТЕНТ-а укључен и командант нишког одреда Жандармерије.

Вршилац дужности генералног директора ЕПС-а Александар Обрадовић је додао да је због важности ТЕНТ-а, рад централе ЕПС-а, сведен на минимум како би сви расположиви радници могли да се укључе у одбрану ТЕНТ-а. Осим радника ТЕНТ-а и ЕПС-а у одбрани ТЕНТ-а помажу и студенти и волонтери.

Обреновац: Пронађено 14 жртава

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да је у Обреновцу пронађено 14 жртава поплава и да су размјере катастрофе која је погодила Србију десетоструко снажније, него што је то у осталим земљама региона. Вучић је на сједници Владе Србије, у дијелу који је био отворен за јавност, истакао да су половина жртава, највјероватније, утопљеници. Навео је да би у петак или за викенд требало да буде укинута ванредна ситуација у Србији и да се тај статус задржи само у мјестима у којима је то заиста неопходно.

Вучић је рекао да се у једном тренутку помислило да је због временских услова и опадања ријеке Саве ближи крај катастроФе, али тзв. леђне воде и натопљени бедеми створили су још проблема.

Према његовим ријечима, на Термоелектрани „Никола Тесла“ у Обреновцу предузете су мјере тако да је ТЕНТ практично окружен бедемима од Саве и леђних вода, те да је направљено право острво. „Ми не очекујемо, без обзира што се Колубара одбија од Саве, да нам се понови нешто ни близу што се догодило у првим данима кризе“, навео је Вучић.

У Србији ће бити спаљиване угинуле животиње из БиХ

Влада Србије дала је сагласност да се у поплавама угинуле животиње из Републике Српске и БиХ униште спаљивањем у Србији, како би била спријечена зараза.
„То што неко мисли да постоји граница за сточне болести је глупост. Морамо да помогнемо Републици Српској и БиХ“, рекао је Вучић на сједници Владе, у дијелу који је био отворен за јавност.

Сагласност је ради нешкодљивог уклањања дата на пренос лешева животиња које су настрадале у поплавама и потичу са подручја БиХ која је погођена елементарном непогодом.

Министар пољопривереде Србије Снежана Богосављевић Бошковић рекла је да је такав захтјев добила од Министарства спољне трговине и економских односа БиХ и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Поступак спаљивања био би обављен у Инђији.

Влада Србије прогласила је тродневну жалост (илустрација)

Влада Србије прогласила је тродневну жалост (илустрација)

Она је навела да ванредна ситуација дозвољава да се изда позитивно рјешење, јер би евентуално нерјешавање овог проблема могло да угрози здравствену безбједност и у Републици Српској, БиХ и Србији.

„Због тога у оваквој ситуацији, могу се одредити посебни услови одобравања уноса по одређеној процедури“, рекла је Бошковићева.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *