Вијести, Регион

Србиjа обележава Дан државности

БЕОГРАД – Србија ће данас низом манифестација обележити Дан државности, у спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године подигнут Први српски устанак, и дан када је у Крагујевцу 1835. године донет Сретењски устав.

Премијер Александар Вучић положио је венац Владе Србије на споменик Димитрију Давидовићу, творцу Сретењског устава, и поручио да је уверен да је Србија на веома добром путу.

Церемонија полагања обављена је уз највише државне и војне почасти, уз почасну јединицу Гарде Војске Србије и Репрезентативни оркестар Гарде, а присуствовати су и министри Небојша Стефановић, Братислав Гашић, Александар Вулин и Никола Селаковић.

Вучић је обраћању новинарима након церемоније рекао да из многих Сретења можемо много тога да научимо.
„Уверен сам да на дане када смо успостављали темеље своје државности али и своје модерности, данас могу да кажем да не постоји већа и важнија вредност и већа радост од борбе за модерну и успешну Србију“, рекао је премијер.

Како је додао поносан је и на чињеницу што можемо бар мало да учинимо за своју земљу, да она буде још боља, а да истовремено покажемо да смо научили нешто од наших предака какав је био и Давдовић и Вожд Карађорђе и какви су били и многи други који су дошли после њих.
„Уверен сам да се Србија налази на таквом веома добром путу и потпуно сигуран да они који долазе и који ће доћи после нас у будућности неће се стидети наших дела“, нагласио је Вучић.

Председник Србије Томислав Николић ће присуствовати церемонији полагања венаца на споменику Незнаног јунака на Авали и доделити одликовања.

Међу одликованима поводом Дана државности су начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић за нарочите заслуге у изградњи система одбране и командовању и руковођењу војним јединицама, Смиља Аврамов за нарочите заслуге за Србију и њене грађане у области научне и просветне делатности, амерички професор Ноам Чомски за нарочите заслуге у области јавних, научних, просветних и културних делатности.

Одликовани су и Ватерполо савез Србије за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане и постигнуте изузетне резултате у спортским делатностима, професор Иван Клајн за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у области јавних, научних, просветних и културних делатности.

Председник Србије ће присуствовати и откривању спомен-обележја „Око соколово“ – На Бранику отаџбине 1914.-2014.у Дому Војске Србије, а увече ће организовати и свечани пријем.

Премијер Вучић је раније је најавио да ће ловоров венац на споменику Давидовићу положити пред одлазак у Загреб, на инаугурацију нове хрватске председнице.

Додао је да ће током боравка у Загребу посетити Митрополију СПЦ, те да ће са председником Српског народног већа (СНВ) Милорадом Пуповцем присуствовати литургији на Дан српске државности – Сретење у православној цркви у Загребу.

Председница Народне скупштине Маја Гојковић ће положити венац на саркофаг вожда Карађорђа у цркви светог Ђорђа на Опленцу.

Церемонија полагања венца биће обављена уз највише државне и војне почасти које ће, том приликом, одати почасна јединица Гарде Војске Србије и Репрезентативни оркестар Гарде Војске Србије.

Министар правде Никола Селаковић присуствоваће свечаној академији поводом обележавања Дана државности Републике Србије која ће бити организована у згради старе Скупштине Града Крагујевца.

Пре свечаности у Крагујевцу, министар Селаковић присуствоваће и полагању венца крај споменика Димитрију Давидовићу у Земуну.

На Дан државности, 15. фебруара, посетиоци ће моћи бесплатно да посете актуелне изложбе Историјског музеја Србије на Тргу Николе Пашића и у Конаку кнеза Милоша у Топчидеру.

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић присуствоваће у Косовској Митровици свечаној академији поводом Дана државности Србије.

Предвиђено је да се поред Ђурића учесницима академије обрате и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, градоначелник Косовске Митровице Горан Ракић и председник Привременог органа Косовске Митровице Александар Спирић.

И данас, ватромет у српским бојама и ћирилична честитка... Гугл зна које је српско писмо.

И данас, ватромет у српским бојама и ћирилична честитка… Гугл зна које је српско писмо.

Поводом Дана државности Србије, у Београду ће, на Тргу Николе Пашића посетиоци имају прилику да виде поставку „Србија 1914“ и њену тематску екстензију изложбе „Женско лице Великог рата“, подсећају из Историјског музеја Србије.

Сретење, Дан државности Србије, ове године ће се празновати три дана с обзиром на то да 15. фебруар пада у недељу, па ће нерадни дани бити понедељак и уторак.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *