Вијести, Регион

Србија је продала моје дете Хрвату!

Untitled-1

Верујте ми да немам више снаге да се борим . Очигледно је да моје сузе и мука, забринутост моје трогодишње ћерке, коју чупају из мог наручја, грађани Љига који су се побунили, као ни медији, не могу да спрече корупцију у Србији.

„Убеђена сам да је судији плаћено да донесе овако срамну пресуду због које ми сада одузимају ћерку. Само се питам ко је продао моју ћерку и колико новца су проценили да вреди један млад живот…“

Овако кроз сузе прича Наташа Матијевић из Љига, мајка трогодишње Рее, за коју је пресуђено да мора да буде враћена у Хрватску оцу насилнику, од ког је Наташа побегла са дететом у сигурну кућу у Загребу.

Немоћна Наташа је са Реом 2010. из загребачке сигурне куће побегла у Србију. Он је формално, одлуком загребачког Општинског суда, имала старатељство над дететом док се не заврши бракоразводна парница. Међутим, одлука да јој се одузме дете донета је јер се отац Роберт Матијевић позвао на Хашку конвенцију о грађанско-правним аспектима међународне отмице деце.

Наташу је српски суд обавезао да дете одведе 16. октобра , дакле данас, у локални центар за социјални рад, који ће га спровести до Хрватске. Ова одлука донета је пошто је Виши суд у Ваљеву потврдио пресуду Основног суда после враћања на дораду.

„Поражавајуће је што судија ниједног тренутка није узео у обзир правну способност мог супруга с обзиром на то да има психијатријску дијагнозу. Занемарује и насиље које смо трпеле моја ћерка и ја годинама. Тукао ме је и трудну све док нисам побегла. Питам се како је могуће да нас наша држава тера у другу земљу, и то директно у руке насилнику? Налазим се у безизлазној ситуацији „, рекла је Наташа.

Ни протестна шетња коју су у понедељак организовали грађани Љига од зграде суда до Ибарске магистрале, незадовољни одлуком судије Милутина Илића да се малолетна Реа одузме од мајке и додели оцу Роберту није „пробудила“ никог у Србији.

„Зашто нас држава не подржи? Не видим више никакву поенту да дајем изјаве нити имам план где да бежим и шта да радим. Социјални радници су већ упозорили да ће на Реу ово врло лоше утицати, а ако оде код оца, имаће велике трауме јер је одвајају од мајке и воде код човека кога је видела неколико пута у живот“, поручује Наташа.

Адвокат и бивши судија Иван Бајазит каже да је ово доказ да наше судије буквално тумаче право и да раде формало, а не правно.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *