Вијести, Регион

Срби у Хрватској – грађани другог реда

Срби у Хрватској су грађани другог реда који немају право да обиљежавају мјеста свог страдања и испишу га својим писмом, изјавио је Његово преосвештенство епископ далматински Фотије.

Владика Фотије истакао је да о томе свједочи чињеница да су Срби покушавали да обиљеже мјеста страдања током грађанског рата деведесетих година прошлог вијека, али да то иде много тешко „јер су ти споменици преко ноћи уништавани“.

Он је као примјер навео уништавање споменика пострадалим Србима у Голубићу код Книна, који је срушен исте ноћи кад је и подигнут.

Епископ Фотије рекао је за „Вечерње новости“ да ће Његова светост патријарх српски Иринеј уочи Преображења доћи у дводневну посјету Далматинској епархији, поводом обиљежавања великог јубилеја – 400 година Богословије манастира Крка.

„Планирано је да патријарх 18. августа прво посјети нашу цркву Светог Илије у Задру, потом и римокатоличку цркву Свете Стошије у којој се чувају мошти ранохришћанске светитељке великомученице Анастасије. Ту ће се срести и са надбискупом задарским Желимиром Пуљићем, који је, истовремено и предсједник Бискупске конференције“, најавио је владика Фотије.

Одговарајући на питање има ли најава да ће обиљежавању 20 година акције хрватских снага „Олуја“ присуствовати и неки Срби у Хрватској, епископ Фотије је рекао да Српска православна црква у томе не може да учествује, нити жели, нити јој је ту место.

„Ми тамо не бивамо, нити бисмо били. А Срби који намјеравају, требало би да знају зашто то чине. Током 4. и 5. августа, ми широм Епархије дајемо помене и парастосе за Србе пострадале тих дана и током рата. Молимо се за људе који су невино страдали. Наше обиљежавање тог трагичног догађаја су молитва, покајање и вјера“, рекао је епископ далматински.

Владика Фотије је рекао и да се у Цркви свакодневно моле за повратак и трајни опстанак Срба у Далматинској епархији и у Хрватској. „До рата деведесетих у Далмацији је живјело 120.000 Срба, данас једва четвртина, већином старијих“, рекао је владика Фотије.

Владика Фотије

Владика Фотије

Према његовим ријечима, највише народа иселило се из градова и тамо се најмање вратило.

„Њихови станови су заузети, па врло тешко могу да се у њих врате. У унутрашњости Далмације, у селима, стање је боље. Чак и ако се нису одлучили за коначан повратак, Срби из тих крајева су барем куће обновили, а у њих увијек неко може да се врати“, рекао је епископ далматински Фотије.

Извор: Срна, Јадовно

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *