Регион

Шормаз дао 10.000 марака Миловану Череку

024660

Бањалука – Против власника бањалучког предузећа “Лимиком” Миливоја Шормаза Специјално тужилаштво Републике Српске подигло је оптужницу којом га терети да је противзаконито новчано наградио бившег начелника општине Брод Милована Черека за посредовање приликом наплате дуга од “Градске топлане”.

– Шормаза оптужница терети да је Череку дао 10.000 марака награде да би посредовао код директора “Градске топлане” Брод да плати 250.000 марака дуга према “Лимикому” – саопштено је јуче из Специјалног тужилаштва.

Оптужница је достављена на потврђивање судији за претходно саслушање Посебног одјељења за организовани и најтеже облике привредног криминала у Окружном суду у Бањалуци.

Шормаз је 26. децембра прошле године у бањалучком Окружном суду на суђењу Миловану Череку изјавио да му је оптужени у септембру предложио да уплати 10.000 марака као донацију Општинском одбору Социјалистичке партије Брод. Черек је требало да обезбиједи да Шормазовој фирми буде исплаћено 250.000 марака са рачуна бродске “Топлане”.

За то “посредовање” Черек је на дан хапшења, 14. септембра прошле године, од директора и власника “Лимикома” примио 10.000 марака.

Током свједочења у суду Миливој Шормаз је рекао да му се оптужени Черек у разговору пожалио да Социјалистичкој партији недостаје новац за кампању на локалним изборима.

Навео је да му је Черек, када је дошао у његову канцеларију у Броду, показао једну фактуру на којој је било уписано 13.000 марака за потребе предизборне кампање.

– Закључио сам да му треба толико новца – додао је тада Шормаз.

Он је казао да је, када је кренуо у Брод, понио из Бањалуке двије коверте у којима се налазило по 5.000 марака, а које је послије састанка предао Череку.

Бивши начелник Брода Милован Черек оптужницом се терети да је узео више од 126.000 марака мита од предузећа “2Д Живковић” из Дервенте како би то предузеће добило посао на тендеру за изградњу аквапарка у Броду. У оптужници се наводи да је у више наврата узимао мито од заступника овог предузећа од августа 2010. до 14. септембра прошле године.

Черек такође терети да је утицао на директора ЈП “Градска топлана” Брод да одобри исплату дијела доспјелих дуговања предузећу “Лимиком” Бањалука и то по основу уговора о испоруци лож уља. За то “посредовање”, пише у оптужници, Черек је на дан хапшења 14. септембра прошле године од директора и власника “Лимикома”, Шормаза, примио новац у износу од 10.000 марака.

И власник приватне фирме из Дервенте “2Д Живковић” Череку је због нередовног давања мита морао да плаћа и “новчане пенале”.

Послије хапшења Черек је 14. септембра провео 30 дана у притвору, послије чега је пуштен да се брани са слободе.
Признање

Заједно са Милованом Череком 14. септембра ухапшени су и директор Дирекције за изградњу и развој општине Брод Боро Милошевић и технички секретар бродског Општинског одбора Социјалистичке партије Ђурђа Теодосић, код које је и пронађено 25.000 марака за које се сумња да је новац од мита.

Милошевић и Теодосићева су послије саслушања пуштени на слободу, јер су признали све што им је било стављено на терет.

“Глас Српске” сазнаје да ће ускоро бити подигнута и оптужница против Боре Милошевића.

Коментариши чланак

Коментара