Вијести, Регион

СНВ: Усвојена Декларација којом се упозорава на положај Срба

hrvatska-605x330

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је да је на данашњој Скупштини Српског народног вијећа у Загребу усвојена Декларација којом се упозорава на положај Срба у Хрватској и тражи рјешавање низа питања, као што су људска и имовинска права, те питања језика и писма.

Радојичић је навео да се та питања односе и на приступ суђењима и откривању ратних злочина почињених у Хрватској.

„Циљ мог присуства било је да у име институција и народа Републике Српске пружим разумијевање и подршку раду Српског народног вијећа и борби за остваривање бољих права Срба у Хрватској, који се суочавају са још много изазова и потешкоћа“, рекао је Радојичић.

Он је додао да Српска сарађује са Српским народним вијећем, чији су представници често гости у Бањалуци, као што и представници Српске учествују на њиховим догађајима у Загребу и Хрватској.

„Желимо да у том контакту, с једне стране, изразимо разумијевање, а с друге стране, у нашем капацитету колико можемо да подржимо рад и борбу за боља права Срба у Хрватској“, нагласио је Радојичић.

Он је навео да је Скупштини Српског народног вијећа у Загребу присуствовало око 1.700 учесника који су чланови локалних скупштина и други званичници из реда српског народа, те предсједник Владе Хрватске Зоран Милановић, изасланик Нјегове светости патријарха српског Иринеја владика Фотије, представници предсједника Хрватске и Србије, те представници невладиних организација.

Радојичић је напоменуо да је данашња Скупштина Српског народног вијећа друга послије ратова на овим просторима и распада Југославије, те да баштини традицију некадашње српске скупштине из Сремских Карловаца од прије 150 година.

Предсједник СНВ-а Милорад Пуповац рекао је да ових дана нема мира, јер различите групације настоје да оспоре оно што је Хрватској осигурало мир и пониште оно што је државу увело у стање у којем се бори за мултиетничност.

“То чине људи који мисле да мир није највећа вриједност него да је највећа вриједност одржавање ратног стања, људи који у ћирилици не виде писмо за комуникацију, него за ратовање”, рекао је Пуповац на Скупштини СНВ-а.

Пуповац се нада да ће се ускоро поставити питање да ли треба “обуставити и производњу мржње према Србима у Хрватској, производњу мржње према другим мањинама, производњу мржње према Влади зато што је лијево”.

Хрватски премијер Зоран Милановић поручио је данас на Скупштини Српског народног вијећа да ће се у Хрватској штитити права свих мањина и да нико нема разлога за страх.

“Србима нудимо сарадњу и менторство на путу према ЕУ. У Хрватској нико нема разлога за страх. Штитићемо права свих мањина, а притом не мислимо само на националне мањине, него на све оне који се налазе у слабијем положају и који су без разлога презрени”, рекао је Милановић.Он се нада да се о овим темама неће разговарати на наредној Скупштини СНВ-а, без обзира на то ко ће бити предсједник овог вијећа или хрватске Владе.

Милорад Линта, изасланик предсједника Скупштине Србије Небојше Стефановића, сматра да Хрватска од данас треба да престане са хапшењима Срба по потјерницама подигнутим по “фамозним оптужницама”.

“То је средство застрашивања Срба да се не враћају у Хрватску. Тражим да се процесуирају по мјесту пребивалишта”, рекао је Линта.

Скупштини су присуствовали и представници Српске православне цркве, институција из Србије и БиХ, те представници избјеглица и српских организација из земаља региона.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *