Вијести, Регион

Снаге УН-а и Армија БиХ кршиле споразум о демилитаризацији

020654

Генерал Манојло Миловановић у наставку суђења бившем команданту Главног штаба Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу истакао је да су снаге УН-а и Армија БиХ кршиле споразум о демилитаризацији безбједносних зона.

У шест безбједносних зона, Бихаћ, Сребреница, Жепа, Горажде, Игман и Бјелашница оружје је стизало преко хуманитарних организација, тврди Миловановић.

Више од 16.000 муслиманских војника у безбједносним зонама доказ су да муслимани нису поштовали демилитаризацију коју је УН спроводио, каже Миловановић. Дејствовали су упркос присуству мировних снага.

Кршење демилитаризације најизразитије је било у Бихаћу. Снаге Атифа Дудаковића 1994. године ушле су на територију Републике Српске. Миловановић тврди да су мировне снаге УН-а знале да Армије БиХ добија оружје, иако су тврдили супротно.

„Имао сам извјештај УН-а из 93. да је 5. корпус разоружан и имам чињеницу да сам се сударио с корпусом од 22.000 људи“, рекао је Миловановић.

Муслимани су прекршили споразум о демилитаризацији Игмана и Бјелашнице. Манојловић тврди да нису жељели ни демилитаризацију Сарајева. Понуду бившег предсједника Републике Српске Радована Караџића да се Сарајево прогласи отвореним градом, муслимански функционери су одбили.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *