Регион

Словенија због миграната изводи и војску на границу са Хрватском

ПРОШИРИЛА СПИСАК „СИГУРНИХ ЗЕМАЉА” ИЗ КОЈИХ НЕЋЕ ПРИМАТИ ОНЕ КОЈ ТРАЖЕ АЗИЛ

  • Министарка унутрашњих послова Весна Гјеркеш ЖНИДАР: “Војници ће у контролисању границе сарађивати са полицијом, према плану који ће направити војни и полицијски врх”
  • Још је нагласила: “Хрватска је једна од чланица ЕУ која има спољну границу Европске уније и требала би да престане с политиком која мигрантима дозвољава брз улазак у Хрватску”

         ВЛАДА Словеније данас је прихватила више рестриктивних мера, усмерених на смањивање прилива избеглица, проширила попис сигурних земаља из којих неће пропуштати мигранте и тражиоце азила, а одлучила је и да ће убудуће границу с Хрватском штитити уз помоћ војске.

         Тиме се, како је на конференцији за новинаре рекла министарка унутрашњих послова Весна Гјеркеш Жнидар, Словенија усклађује с мерама суседне Аустрије, а Љубљана уз то очекује да ће се у “филтрацији избеглица” и смањивању њиховог броја на словеначкој граници, убудуће више ангажовати и Хрватска, пренела је Хина.

         Аустријска влада данас је објавила да ће максимални број миграната које ће убудуће примати дневно бити 3.300. Уз то, она ће убудуће дневно примати највише 80 молби за азил у Аустрији, а увела је строге критеријуме за улазак избеглица у своју државу.

         Словенија ће убудуће интензивирати контролу своје шенгенске границе према Хрватској и дозвољавати улаз само оним особама које испуњавају формалне услове за улазак у Словенију, рекла је Гјеркеш Жнидар, наводећи да је циљ таквог поступка поступно смањење броја долазака миграната и избеглица.

         “Полиција ће одбити узети у поступак све оне који не испуњавају услове за улазак и који не затраже азил у Словенији”, казала је словеначка министарка.

         Словеначка влада је одлучила и да се у заштити границе од илегалних улазака миграната ангажује војска, о чему ће почетком следеће недеље гласати парламент.

         “Војници ће у контролисању границе сарађивати са полицијом, према плану који ће направити војни и полицијски врх”, навела је она.

         Словеначка влада дала је сагласност и за проширивање списка држава са статусом сигурних земаља, па ће држављани Алжира, Албаније, Туниса, Турске, Марока, Бангладеша, Египта и земаља западног Балкана имати мање могућности да добију азил у Европи него досад.

         “Пут у Европску унију треба омогућити само онима који имају право на међународну заштиту, а Словенија ће избеглице примати у броју који одређују квоте које је увела Аустрија”, казала је министарка.
Када је реч о реадмисији и третману миграната које Аустрија одбије да прими и врати их у Словенију, Гјеркеш Жнидар је изразила очекивање да ће их Хрватска и даље примати од словеначке полиције.

“Потребна је сарадња свих држава, а не само Хрватске. Потребно је смањити и успорити миграцијски ток”, казала је министарка, која је оценила да Хрватска ту мора преузети већу улогу како шенгенски режим без граничних контрола не би био угрожен.

Весна Гјеркеш Жнидар: Словенија због миграната изводи и војску на границу са Хрватском

Весна Гјеркеш Жнидар: Словенија због миграната изводи и војску на границу са Хрватском

“Хрватска је једна од чланица ЕУ која има спољну границу Европске уније и требала би да престане с политиком која мигрантима дозвољава брз улазак у Хрватску”, казала је словеначка министарка, наводећи да очекује већи ангажман Хрватске у заштити шенгенског простора према Словенији.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара