Вијести, Регион

Словенија тражи од Србије да јој врати њену „културну и дипломатску баштину“

АМБАСАДОРУ У ЉУБЉАНИ АЛЕКСАНДРУ РАДОВАНОВИЋУ

        СЛОВЕНИЈА је предала Србији попис 313 дела своје културне и дипломатске баштине која се налазе у некадашњим савезним установама бивше СФРЈ, музејима у Београду и у архивима и затражила њихов повратак према споразуму о сукцесији коју су потписале све наследнице.

        Висока представница Словеније за питања сукцесије Ана Полак Петрич потврдила је за љубљански „Дневник“ да је попис 313 уметничких предмета и докумената који се налазе на територији Србије предала јуче амбасадору Србије у Љубљани Александру Радовановићу који је одбио да то коментарише, пренела је Хина.

        Враћање заједничке културне и дипломатске баштине до сада није било у средишту сукцесијских преговора у чијем средишту су били материјална имовина, некретнине и финансијска средства, а очекује се да ће повратак те баштине дуже трајати, што показују слични случајеви приликом распада држава.

        Словеначка представница за сукцесију као следећи корак Љубљане најављује посету њихових експерата Србији ради верификације преданог пописа.

Aна Полак Петрич: Словенија тражи од Србије да јој врати њену „културну и дипломатску баштину“

Aна Полак Петрич: Словенија тражи од Србије да јој врати њену „културну и дипломатску баштину“

Она је оптимиста јер је, додаје, успешно већ подељен највећи део уметничких слика и скулптура који су се налазили у дипломатско-конзуларним представништвима некадашње СФРЈ по свету.

Словенија је у том процесу добила натраг дела својих аутора.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *