Вијести, Култура, Регион

Славним прецима

Албум сећања на наше претке из Првог светског рата
–  on – line архива фотографија насталих у Првом светском рату

Савез удружења потомака ратника Србије од 1912.-1920.године у складу са активностима које припрема за обележавање сто година  Првог светског рата, покренуће  веб портал  Албум сећања на наше претке из Првог светског рата  – on line архиву фотографија насталих у Првом светском рату.

Пројекат Албум сећања на наше претке из Првог светског рата је прилика да наши грађани on-line достављају фотографије својих предака, аутобиографске списе, дневнике, разгледнице, писма војника и остали  историјски материјал  из овог периода и на тај начин јавно прикажу и учине видљивим  на јединственом web порталу сећање на овај период важан за српску и светску историју.

Савез удружења потомака ратника Србије од 1912-1920. године

Савез удружења потомака ратника Србије од 1912-1920. године

Циљ пројекта је да грађани извуку из својих албума фотографије својих предака, из фијока споменице и дневнике, из срца  дедове и прадедове, и учине их  да се у времену након  сто година  година Првог светског рата придруже поново у заједничким мислима.

Завршница пројекта  подразумева  да  одабране фотографије пристигле по јавном позиву буду штампане и изложене  на отвореном простору у местима од историјског значаја за овај период.

На конкурсу за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону, Канцеларија за сарадњу са дијаспором и Србима у региону  Владе Републике Србије препознала је пројекат и њен значај у обележавању стогодишњице Првог светског рата у Србији.

Овај пројекат који ће спровести Савез  подржала је и Туристичка организација Београда и Агенција за европске интеграције и сарадњу са удружењима.

Портал  и  база материјала,  остварена на пројекту, остаће историчарима и осталој стручној јавности на даље коришћење и употребу у истраживачке и друге сврхе.

Позивамо донаторе, да својим доприносом  помогну реализацију пројекта, а   захвалност  Савеза биће видљива на web порталу пројекта.

Контакт за све информације, Савез удружења потомака ратника Србије од 1912-1920.године
и-маил: sprs1912-1920@open.telekom.rs     тел: 011/ 33 44 721
Александар Василић , руководилац пројекта

и-маил:sprs1912-1920@open.telekom.rs     тел: 011/ 33 44 721 Александар Василић , руководилац пројекта

и-маил:sprs1912-1920@open.telekom.rs тел: 011/ 33 44 721
Александар Василић , руководилац пројекта

 

Извор: Савез удружења потомака ратника Србије од 1912-1920.године

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *