Регион

Скот говори као Вучић, Вучић говори као Скот?

АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР УВЕРЕН ДА ЋЕ СРБИЈА НА ПОЧЕТКУ МАНДАТА НОВЕ ЕК БИТИ ПРЕД ВРАТИМА ЕУ

  • Кајл СКОТ: „САД ће свакако бити на страни Србије у процесу кретања ка Европској унији. Реформе су добре за Србију чак и ако не уђе у ЕУ али верујем да ће вам оне заправо помоћи да вас гурну преко прага“

         НОВИ амерички амбасадор у Србији Кајл Скот изјавио је данас да је апсолутно уверен да је Србија одлучна да настави проеврпски курс и да ће САД учинити све да је подрже на том путу.

         Скот је изразио задовољство унапређењем сарадње Србије и НАТО и оценио да предстојећи председнички избори у САД неће променити политику Вашингтона према Европи и Балкану.

         „Апсолутно сам уверен да је Србија донела стратешку одлуку да следи европски пут што топло поздрављамо и спремни смо да помогнемо, да учинимо све што можемо да подржимо Србију”, рекао је Скот у интервјуу агенцији Бета.

         На питање какву динамику очекује у напредовању Србије ка ЕУ током свог мандата, он је додао да Србија има сву подршку САД али да „брзина тог процеса на крају у многоме зависи од ЕУ“.

         „Све што ја могу јесте да охрабрим Србију да се труди што више може, тако да с доласком следеће Европске комисије буде на вратима„, рекао је Скот.

         Амбасадор САД је оценио да постоји реална могућност да се у наредне три или четири године оствари значајан напредак.

         „САД ће свакако бити на страни Србије у том процесу. Реформе су добре за Србију чак и ако не уђе у ЕУ али верујем да ће вам оне заправо помоћи да вас гурну преко прага“, додао је.

         На питање да ли очекује померања у позицији Србије према НАТО у наредним годинама Скот је рекао да „Србија сама треба да одлучи какав ће бити њен став према НАТО“, укључујући и питање евентуалног чланства.

         „Драго ми је што видим да је заправо сарадња са НАТО све ближа… и верујем да ће та сарадња помоћи Србији да ојача сопствене војне способности, да постане стуб стабилности у региону али и да има ефикаснију улогу у међународним мировним операцијама у свету“, рекао је.

         Скот је оценио да је случај браће Битићи, америчких држављана албанског порекла који су убијени за време сукоба на Косову, „свакако болно питање“ које ће наставити да оптерећује односе Србије и САД све док не буде решено.

         „Много пута смо од српских званичника добили уверавања да ће наставити истрагу. Није логично веровати да нико ништа није видео и да нико ништа не зна. Породица Битићи заслужује да тај случај буде окончан и све док не буде решен, наставиће да оптерећује наше односе„, рекао је Скот.

         Говорећи о Косову, амбасадор је подсетио да САД и Србија имају различите ставове по питању признавања независности, нагласивши да је сада кључно фокусирати се на нормализацију односа Београда и Приштине.

         „То је процес корак по корак, како би животи обичних грађана са обе стране границе били нормалнији, да људи могу безбедније да подижу породице, да могу слободно да путују и да могу да послују без непотребних баријера, заправо да могу да живе нормалним животом чак и уз неслагање о статусу“, рекао је амбасадор САД.

         Као један од приоритета током свог мандата у Београду, Скот је навео подршку и сарадњу са цивилним сектором и медијима.

         „Сматрамо да су снажни покрети у цивилном друштву као кисеоник који помаже демократији да напредује, помаже укључивање заједнице али и отвара дебату у друштву која је важна за чврсто и успешно законодавство. Медији су такође значајан део те слике“, рекао је Скот.

Нови амерички амбасадор у Србији Кајл Скот

Нови амерички амбасадор у Србији Кајл Скот

Упитан како би се новембарски председнички избори у САД могли одразити на политику те земље према Балкану и Србији Скот је казао да очекује интересантну и узбудљиву кампању али и да избори у САД зависе пре свега од унутрашњих питања.

(Бета)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара