Регион

Сергеј Железњак: Русија подржава српски референдум о споразуму са NATO

СТАВ ПОТПРЕДСЕДНИКА ДРЖАВНЕ ДУМЕ И ВИСОКОГ ФУНКЦИОНЕРА РУСКЕ ВЛАДАЈУЋЕ ПАРТИЈЕ

  • Сергеј ЖЕЛЕЗЊАК: У српском народу се НАТО асоцира са хиљадама људских жртава, страдањима, понижењем националног достојанства и материјалним губицима. Према социолошким истраживањима, свако зближавање са НАТО је болно за 80% Срба, и због тога захтев да се цео народ изјасни на референдуму у потпуности одговара очекивањима већине грађана земље. Референдум је најслободнији и најдемократичнији облик изражавања народне воље. Због тога ми делимо са народом Србије став о значају спровођења тог плебисцита
  • Апелујемо да усвоје нормативни акти који ће обезбедити одржавање референдума усмереног на учвршћивање политике војне неутралности коју Србија спроводи. Уверен сам да ће то отворити нову страницу у историји сарадње наших братских земаља и народа. Ми смо спремни да референдуму у Србији пружимо подршку и на међупарламентарном и међустраначком нивоу

        У БЕОГРАДУ је 20. фебруара преко 15.000 грађана (према оценама организатора митинга) изашло на улице негодујући због споразума са НАТО-ом о слободном кретању припадника Алијансе по територији Србије и о њиховом дипломатском имунитету, који је 12. фебруара ратификовала Народна скупштина, а касније потписао председник Србије.

        Друштвено-политичке снаге „Српски сабор Заветници”, савез „Родољуби”, Српска народна партија и Српски покрет „Двери” у контексту све израженије протестне активности покренули су кампању за припрему одржавања свенародног референдума, истовремено са предстојећим парламентарним изборима, против даљег зближавања Србије и НАТО-а, као и против реализације ратификованих споразума са Алијансом.

        Ову ситуацију је прокоментарисао заменик председника Државне Думе и заменик секретара Генералног савета Сверуске политичке партије Јединствена Русија Сергеј Железњак:

        „У српском народу се НАТО асоцира са хиљадама људских жртава, страдањима, понижењем националног достојанства и материјалним губицима које је овај народ недавно претрпео, а који су изазвани дејствима Северноатлантске алијансе. Према подацима социолошких истраживања, свако зближавање са НАТО-ом је болно за 80% Срба, и због тога захтев да се цео народ изјасни на референдуму у потпуности одговара очекивањима већине грађана земље, настројених против НАТО-а. Референдум је најслободнији и најдемократичнији облик изражавања народне воље. Због тога ми делимо са народом Србије став о значају спровођења тог плебисцита”.

        „Треба поздравити напоре иницијатора референдума и свих оних снага које подржавају ту иницијативу. Обраћамо се политичким партнерима странке Јединствена Русија, колегама из владајуће Српске напредне странке и другим политичким странкама, фракцијама и посланицима Народне скупштине Србије у садашњем сазиву са апелом да усвоје одговарајуће нормативне акте који обезбеђују одржавање референдума усмереног на учвршћивање политике војне неутралности коју Србија спроводи”, истакао је Железњак.

Заменик председника Државне Думе Сергеј Железњак

Заменик председника Државне Думе Сергеј Железњак

„Такође сам уверен да ће, када је реч о руско-српским односима, тај догађај отворити нову страницу у историји сарадње наших братских земаља и народа. Ми смо са руске стране спремни да пружимо подршку предстојећем референдуму у Србији на међупарламентарном и међустраначком нивоу, као и у сфери друштвено-информационе сарадње”, закључио је потпредседник Државне Думе Руске Федерације.

Руска реч

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара