Регион

Марија Захарова: Злонамерне су измишљотине тврдње да центар у Нишу има војни или шпијунски карактер

НЕКОРЕКТНО ЈЕ ПОРЕДИТИ СА СПОРАЗУМОМ СРБИЈЕ СА NATO

        РУСИЈА је спремна за дијалог са Србијом о потписивању споразума о Руско-српском хуманитарном центру у Нишу, а било какве спекулације о његовом наводном војном или чак шпијунском карактеру су злонамерне измишљотине, изјавила је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

        Коментаришући дискусију која се у Србији води о Центру у Нишу, Захарова је истакла на брифингу у Москви да је „некоректно поредити“ нацрт споразума о имунитету персонала Центра, који је припремљен још 2014, са документом о сарадњи са NATO-ом који је Београд недавно ратификовао, пренео је Спутњик.

        „То је искључиво цивилна структура, а спекулације о његовом наводном војном и чак негде помињу шпијунском карактеру, јесу злонамерне измишљотине“, рекла је Захарова.

        Центар у Нишу је, истакла је она, више пута пружао помоћ грађанима Србије и суседних земаља спасавајући животе људи, а отворен је да му се прикључе све заинтересоване државе и „не функционише по блоковској схеми, нити полазећи од блоковског менталитета“.

        Што се тиче могућности потписивања споразума о Центру, Захарова је подсетила да је став Београда изложио председник Србије Томислав Николић, а предложио је да се, у оквиру балансираног приступа који одговара српској неутралности, размисли о таквом кораку током припреме радне посете руског премијера Дмитрија Медведева Србији.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова

„Спремни смо да са српским колегама водимо дијалог у датом правцу. Наравно, он ће бити конструктиван у духу стратешког партнерства, као и о свим другим питањима од обостраног интереса“, поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара