Вијести, Регион

ШАРИЋ: Једва чекам да нешто кажем о прислушкиваним разговорима

АДВОКАТИ ОПТУЖЕНИХ ТВРДЕ ДА СУ РАЗГОВОРИ ПРЕСРЕТНУТИ НА НЕЗАКОНИТ НАЧИН И ДА НЕМАЈУ ВЕЗЕ СА 235 КИЛОГРАМА КОКАИНА

  • „Нећу се изјашњавати ни да ли је мој глас, ни на транскрипте, по савету мојих адвоката (док се не изузму из предмета неки докази). Иначе бих се врло радо изјаснио да тужилац не мисли да овде тријумфује. Једва чекам да кажем нешто о томе“, рекао је Дарко Шарић судији Синиши Петровићу

СУЂЕЊЕ Дарку Шарићу и припадницима његове групе, оптуженим за кријумчарење укупно 5,7 тона кокаина, настављено је преслушавањем пресретнутих разговора између припадника групе, које је представило тужилаштво.

Шарић је данас одбио да каже суду да ли је на снимцима његов глас као и да се изјасни о њиховој садржини јер су га тако саветовали браниоци.

„Нећу се изјашњавати ни да ли је мој глас, ни на транскрипте, по савету мојих адвоката да се сачека нека судска одлука. Иначе бих се врло радо изјаснио да тужилац не мисли да овде тријумфује. Једва чекам да кажем нешто о томе“, рекао је Шарић судији Синиши Петровићу.

Његов бранилац Радослав Баћовић је казао да се Шарић неће изјашњавати док судско веће не одлучи о њиховом предлогу за изузимање одређених доказа из списа предмета јер сматрају да су прибављени на незаконит начин, а који се односе на прислушкиване разговоре.

Шарићев други бранилац Дејан Лазаревић, као и браниоци других оптужених такође су оспоравали законитост прибављања доказа које суду већ на неколико суђења представља тужилаштво за организовани криминал.

Заменик тужиоца за организовани криминал Саша Иванић данас је представљао снимке који, како је навео, доказују да је Шарић боравио у скијашком центру Ливињо у јануару 2009. пред заплену 235 килограма 19. јануара 2009. године од припадника његове групе у Тирени.

Из исказа сведока сарадника Небојше Јоксовића, који је разјаснио о чему се ради, пресретнути разговори показују да је Шарићева група имала проблеме са заплењеним кокаином, напоменуо је тужилац.

Из разговора од 20. јануара између Шарића и другооптуженог Горана Соковића може се утврдити да су имали сумње са запленом.

Следећег дана Шарић је, како је навео тужилац, имао потврду да је дошло до заплене јер каже „све је отишло…”

Шарић истог дана НН лицу каже „није Жуле, али је то све” „у к… смо ти тотално”.

Јоксовић је тужилаштву пренео да је Шарић тада сумњао да је оптужени Бошко Недић кога зову Жуле можда радио за полицију, јер није ухапшен у тој акцији италијанске полиције.

Слушани су и разговори између Соковића и Шарића, Соковића и Јоксовића, Шарића и НН лица, оптуженог Жељка Вујановића и других чланова групе, а све у вези с том запленом.

Саговорници исказују забринутост, сумње, планирају шта даље…

Иако се данас очекивало да на суђење – у публику, дође Шарићев рођени брат Душко Шарић, који је прошле седмице пуштен из притвора у Црној Гори, то се није десило.

Из разговора Шарићевог браниоца са судијом може се закључити да је Шарић млађи затражио од суда посету брату у притвору, а судија је најавио да ће посету одобрити.

Пресретнути разговори између припадника Шарићеве групе у јануару 2009. године, у вези са запленом 235 килограма кокаина, јасно показују и да је он вођа те групе, рекао је у наставку суђења Шарићу заменик тужиоца за организовани криминал Саша Иванић.

Ти разговори, који су данас преслушавани у Специјалном суду, према ставу тужилаштва, кључни су и најрелевантнији за доказивање организације и функционисања групе.

Из разговора Шарића и другооптуженог Горана Соковића, који је и даље у бекству, 21. јануара 2009. године, види се да је Шарић надређени Соковићу јер му је он говорио шта да ради и да га о томе обавештава.

Из тог и других пресретнутих разговора може да се закључи да је Шарић осмислио модел комуникације и понашања припадника групе, начин примопредаје дроге и наплате, да им је он давао налоге, нагласио је тужилац.

Браниоци оптужених су наставили да оспоравају тумачење тужиоца о повезаности прислушкиваних разговора са запленом кокаина 19. јануара 2009. година, тврдећи да тужилаштво манипулише и произвољно мења контекст.

Суђење Дарку Шарићу и припадницима његове групе

Са суђења Дарку Шарићу и припадницима његове групе

Бранилац Соковића, адвокат Марко Кљајевић, рекао је да тужилаштво у недостатку круцијалних доказа користи незаконите доказе – прислушкиване разговоре, за које тврди да су прибављени без одговарајућих наредби београдског Специјалног суда.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *