Регион

Санкт Петербург – непроцењиво руско благо

17594623124de22d9fdc5c4947322874_orig-300x177

Прелепи Санкт Петербург са својим барокним палатама и широким булеварима, делује имуно на промене које су обележиле културни и архитектонски карактер Москве. Овде можете видети величанственост Зимске палате, запловити низ канале, да се прошетати кроз позлаћену царску раскош.

Основан од стране цара напредних схватања, Петра Великог, град је одувек био културна престоница Русије, а ових дана прославља 308 година постојања. Ово је град Чајковског и Достојевског. На овом месту је Петар Велики започео модернизацију Русије, одавде је кренула Октобарска револуција која је претходила комунистичком добу, а њега су након слома смениле демократске реформе.

Уколико немате времена да се дуже задржавате у овом граду или само желите да будете сигурни да ћете посетити најзначајније знаменитости, дајемо вам препоруке која су то места која обавезно морате обићи у Санкт Петербургу.

Петропавловска тврђава

12565816254de22da010a42313834344_v4-big

Ово је био један од најпознатијих затвора у историји. Постоји много тога што се може видети у овој тврђави, укључујући и затворски музеј, али и катедралу. Купите улазницу за тврђаву и видећете једну од највећих атракција.

Катаринин дворац

948106624de22da0537f3727500027_v4-big

Овај дворац је познат још и под називом Царско село Тсарскоyе Село. Величанствени комплекс препун је паркова, гостињских кућа и плаво златних палата. Посетиоци обично остају без даха када виде како су некада руске царске породице живеле. Сваки део овог комплекса одише луксузом.

Унутрашност дворца је отворена за посетиоце, односно много посетилаца. Зато, ако већ можете да бирате време када ћете посетити Катаринин дворац, можда би било најбоље избећи туристичку сезону.

Петерхоф

20513132964de22da088b5c086183910_v4-big

Још један комплекс палата, Петерхоф је леп колико је и забаван. Можете видети фонтане које раде целог дана током лета. Уколико добијете дозволу да посетите унутрашњост свих објеката, можда ће вас то подстаћи да купите још улазница. Може вам се учинити да је посета Петерхофу врло скупа ако желите да видите баш сваки кутак, али путовање кроз ово двориште је вредно тога.

Руски музеј

20878562224de22da0c1f58635093532_v4-big

Санкт Петербург је основао Петар Велики који је био руски прозор ка Западу. Зато може бити изненађујуће да Руски музеј у Санкт Петербургу има једну од највећих колекција руске уметности у свету. Можете погледати уметничка дела која су стварана током година, од икона у византијском стилу до социал реалистичког периода из Стаљинове ере.

Црква Васкрсеније Христово

11224926724de22da1014c9208086743_v4-big

Било да сте религиозни или не, ова црква је нешто што морате видети. Спољашњост вас може задивити својим сјајем, али унутрашњост је толико бљештава да ћете остати без речи.Унутрашњост је урађена у мозаицима који су имитација дела најпознатијих руских сликара.

Тура бродом

2532343704de22da135613062942723_v4-big

На овај начин ћете за сат времена путовањем имати поглед на цео Санкт Петербург. Постоје две основне руте, једна иде дуж реке Неве, док је друга рута превиђена за вожњу каналима и Фонтанком. Било да је у питању дан или ноћ, вожња бродом кроз Санкт Петербург пружа вам поглед и на нека од знаменитости града које нисте стигли да обиђете.

Државни музеј Ермитаж

8473331524de22da179459821024095_v4-big

Не постоји бољи начин да сагледате царску Русију од одласка у некадашњу Зимску палату, која је сада једна од зграда Ермитажа, највећег музеја на свету. Ово је једно од најзначајнијих места које треба посетити у Санкт Петербургу. Галерија изнад галерије где су смештена дела великих мајстора и то све у раскошном стилу који је својствен овом граду. Припремите се да се суочите делима класичних уметника са запада, али и да откријете благо које крије исток.

Сама унутрашњост, са ручно прављеним подовима, непроцењивим кристалним лустерима и фрескама на таваници, може се квалификовати као музејски експонат. Али ако томе додамо колекцију од 3 милиона примерака, укључујући и највећу светскугалерију слика, која садржи дела од Леонарда да Винчија до Кандинског, биће вам јасно да је ово простор за који је потребно више недеља да га у потпуности истражите.

Нови уметнички музеј

Поред огромног Ермитажа који доминира градском културном сценом, лако ћете превидети простор где је смештена руска савремена уметност. Постоје чак 2 музеја: Ерарта музеј и галерије савремене уметности и Нови музеј (Новy Музеи). У првом ћете наћи скице и планове зграда из совјетског доба, као и првих постиндустријских некретнина на острву Василиевски. Двадесетак минута шетње удаљен је Нови музеј. Смештен у рестаурираној згради из 19 века. , овај мали музеј је фокусиран на уметност касног 20. Века. У близини је чувена петроградска Академија уметности.

Стари хотел

Гранд хотел Европа основан је 1875. године и има велики историјски значај. Ту је вечерао Распућин, Достојевски је писао у соби на ћошку, Чајковски је провео овде медени месец. Претворен је у тесну кућу за породице које су чекале свој дом након Октобарске револуције и коминистичког одузимања имовине. Током Другог светског рата и опсаде града хотел је постао болница. Данас је подједнако грандиозан као оног дана када је отворен, када је руска господа јела кавијар из златних тањира и пила шампањац из кристалних чаша. Собе су остале одраз префињености и историјског духа, уз све погодности модерног доба – ЛЦД ТВ и бежични интернет.

Нови хотел

Грађевинска правила осмишљена како би се очувао архитектонски карактер и историјске фасаде Петрограда спречавају развој новије архитектуре. То се нарочито односи на изградњу хотела који остају заробљени у прошлости. Зато је отварање новог W, првог градског савременог хотела право освежење. Преузели су смернице од оригиналних планова Петрограда, ангажујући италијанске архитекте за дизајн 137 соба и апартмана.

Једини дуг дизајнера градској прошлости јесте украс од драгог камења који даје акценат читавој замисли, као потврда чувеном Фебержеовом јајету произведеном у овом граду. Све остало у хотелу има јасне корене у будућности, почевши од ниског намештаја до шљаштећих лампи које подсећају на диско кугле.

Стари ресторан

Палкин је један од најстаријих руских ресторана и његово велико отварање одржано је 1874. године. Имао је укупно 25 сала за ручавање, билијар салу, мермерну фонтану и широко степениште. Тренутна инкарнација, поново отворена 2002. можда није тако пространа, али масивни кристални лустери, тешке свилене драперије и зидови украшени дуборезом евоцирају дане када су ту боравили цар и царица. Храна је такође посебна, с обзиром да су кувари овог ресторана први увели француске технике у руску кухињу.

Нови ресторан

19253258034de28bcd0391e871420001_v4-big

Кулинарске мешавине су се вратиле у град касних 90-их. Ресторан Террасса нуди сједињене укусе Азије, Европе и Русије пронашавши идеалну средину између кинеских специјалитета и руских кнедли, грузијског хлеба са сиром, кавијара и домљеног лососа на пици. А то све је сервирано уз изванредан поглед на Казанску катедралу.

Коментариши чланак

Коментара