Регион

Шабић упозорио Пинк, Вучићевића и Лончара и тражи одговорне у клиници

ОДРЕАГОВАО НА ИЗНОШЕЊЕ ПОДАТАКА О ЗДРАВСТВЕНОМ СТАЊУ А. К. У ЕМИСИЈИ ТВ ПИНК

  • Родољуб Шабић рекао да је јутрос наложио покретање поступка надзора над применом Закона о заштити података о личности у Клиници за психијатријске болести „др Лаза Лазаревић“, а по окончању поступка јавност ће бити обавештена о резултатима                        
  • Некадашњи директор Курира Александар Корниц поднео је кривичну пријаву против власника и директора листа Информера Драгана Ј. Вучићевића и Дамира Драгића због принуде, повреде слободе говора и подстрекивања на кривично дело злоупотреба поверења
  • Вучићевић је јуче на ТВ Пинк показивао медицинску документацију Корница, а министар здравља Златибор Лончар рекао је да је Корниц озбиљно болестан и да га злоупотребљавају

        ПОВЕРЕНИК за информације од јавног значаја Родољуб Шабић упозорио данас, поводом изношења података о здравственом стању грађанина А. К. у емисији ТВ Пинк, да надлежни не смеју личне податке да пласирају у јавност, а новинаре да преношење таквих података представља кршење етичких принципа професије.

        „Само надлежни органи имају право и дужност да се баве и обрадом личних података прикупљених од стране других субјеката у друге сврхе, али само у сврху сузбијања криминалитета и заштите државне безбедности, а не и ван тога, поготово не у `сврху` пласирања тих података у најширу јавност“, навео је Шабић у саопштењу.

        Према његовим речима, крајње је забрињавајуће то да се у медијима појављује енорман и све већи број личних података, поред осталог, и по закону иначе „нарочито осетљивих података“ из медицинских досијеа, или резултати полиграфског испитивања, садржаји исказа сведока.

        Наводећи да се овлашћења повереника не односе на обраду података у медијима, Шабић је подсетио новинаре да у њиховом етичком кодексу пише: „Чак и уколико надлежни државни органи објаве податке који спадају у домен приватности починиоца или жртве, медији ту информацију не смеју да преносе. Грешка државних органа не подразумева ,дозволу’ за кршење етичких принципа професије“.

        Повереник је рекао да су државни органи у обавези да покажу неупоредиво одговорнији однос према личним подацима грађана, што поред осталог подразумева и одговорност појединаца који се о те обавезе огреше.

        Шабић је рекао да је јутрос наложио покретање поступка надзора над применом Закона о заштити података о личности у Клиници за психијатријске болести „др Лаза Лазаревић“, а по окончању поступка јавност ће бити обавештена о резултатима.

        Повереник је подсетио да заштита података о здравственом стању не подразумева само генералну заштиту из Закона о заштити података него и изричиту посебну заштиту из Закона о правима пацијената, а да је за надзор над спровођењем тог закона надлежно Министарство здравља.

        Он је казао да је појављивање личних података у јавности регулисано и Кривичним закоником и да члан 146 тог закона предвиђа да ће се службено лице које податке о личности који се прикупљају, обрађују и користе на основу закона саопшти другом или употреби у сврху за коју нису намењени, казнити затвором до три године.

        Крајње је време да се питање одговорности у вези са заштитом података о личности почне третирати на битно другачији начин и да је са досадашњом праксом нужно престати без одлагања, рекао је Шабић.

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић

Некадашњи директор Курира Александар Корниц поднео је кривичну пријаву против власника и директора листа Информера Драгана Ј. Вучићевића и Дамира Драгића због принуде, повреде слободе говора и подстрекивања на кривично дело злоупотреба поверења.

Вучићевић је јуче на ТВ Пинк показивао медицинску документацију Корница, а министар здравља Златибор Лончар рекао је да је Корниц озбиљно болестан и да га злоупотребљавају.

Бета

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара