Вијести, Регион

Руски патријарх прихватио да посјети Српску

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, присуствоваће данас у Београду освештању споменика цару Николају Другом Романову.

Споменик ће освештати Његова светост патријарх московски и цијеле Русије Кирил, а открити предсједник Србије, Томислав Николић.

Споменик је донација Русије, а аутори су руски вајар, Андреј Коваљчук и академик, Генадиј Правоторов. Налази се у Дјевојачком парку код бивше зграде Скупштине Србије, на мјесту гдје се за вријеме Кнежевине Србије налазило Руско посланство.
Патријарх Кирил јуче је освештао историјско-меморијални комплекс Руски некропољ на Новом гробљу у Београду.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, присуствовао је синоћ свечаној вечери коју је у Резиденцији патријарха Иринеја у Београду приредио патријарх српски у част доласка патријарха московског и цијеле Русије Кирила.

Свечаној вечери присуствовао је и премијер Србије Александар Вучић, министар спољних послова Србије, Ивица Дачић и бројне владике Српске православне цркве.

Разговарано је о односима српске и руске православне цркве, руског и српског народа и држава. Предсједник Додик захвалио је патријарху Кирилу на ордену којим је одликован у Русији и позвао га да посјети Републику Српску.

„У наредном периоду ћемо размотрити конкретан датум посјете. Покушаћу заједно са Његовом светости патријархом српским Иринејем да радим на том питању. Не могу да кажем ни датум ни термин, али имам увјерење да ће се то десити“, рекао је Додик након свечане вечере у Београду.

Он је нагласио да је сусрет са патријархом Кирилом био прилика не само да га позове да посјети Српску, већ да поглавар Руске правосавне цркве евоцира и своје успомене на вријеме које је тамо раније провео.

„Он добро познаје ситуацију у Републици и морам да кажем да је још раније, у својству митрополита, долазио у Српску и зна многе крајеве и детаље. Била је то прилика да евоцира успомене на те честе доласке“, каже Додик, који је овом приликом патријарху Кирилу захвалио на ордену који му је раније додијелио.

Предсједник РС Милорад Додик са српским и руским патријарсима Иринејом и Кирилом / Фото: СРНА

Предсједник РС Милорад Додик са српским и руским патријарсима Иринејом и Кирилом / Фото: СРНА

Предсједник Српске је напоменуо да је током вечери, којој су, поред највиших црквених великодостојника, присуствовали и државни званичници Србије и руске дипломатије у Србији, било ријечи не само о односу цркава, већ и односу два народа, односно државе.

„Увијек је незаобилазан однос између српског и руског народа. То је и потврда да народ који не изгуби вјеру, без обзира на изазове које има, може да рачуна на боље сутра“, истакао је Додик.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *