Вијести, Регион

Руски добровољци гинули бранећи Републику Српску

На Српском војничком гробљу на Мегдану у Вишеграду, поводом Дана руских добровољаца, свештенство Српске православне цркве служило је парастос за 49 руских добровољаца који су погинули у редовима Војске Републике Српске током одбрамбено-отаџбинског рата.

12. април је уврштен као значајан датум у историји Републике Српске јер је тог дана 1993. године на брду Заглавак код Вишеграда погинуо руски добровољац Константин Богословски чије место погибије је посетила и његова мајка Људмила и преживели руски војници са ратишта Републике Српске. Она је истакла да руско-српско пријатељство мора бити још чвршће и пожелела да се Косово врати Србији, као што се Крим вратио Русији.

Тешко је све то преживљавати. Први пут сам на Заглавку пронашла и неке личне ствари мог погинулог сина, а данас сам у друштву његових ратних другова била на месту погибије.

Први пут после 21. годину био је и руски добровољац Владимир Фјодорович Сидров који је рекао да је тешко доживио долазак на место погибије његовог друга.

Предложио сам да се на овом брду подигне велики руски крст видљив са свих страна као успомена на погинуле Русе, рекао је Сидров.

Начелник општине Вишеград је подсетио да се на муци познају јунаци који су чак из Русије дошли да помогну браћи Србима.

На жалост данас је реалност да они који су највише дали за Републику Српску немају адекватан положај у друштву и сви морамо доста више учинити да се тај положај дигне на одговарајући ниво.

Књижевник Љиљана Булатовић је о погибији Константина Богословског и његових другова на ратиштима Републике Српске снимила документарни филм под називом „Анђео са брда Заглавак“ који је приказан у вишеградском Дому културе.

Учинили смо то зато јер сматрамо да је то дуг наш и да на све начине покажемо поштовање жртве, поштовање љубави заједничке за слободу и православље.

Председник Српско-руског пријатељства „Завет“ Саво Цвјетиновић истакао је да српски народ никад неће заборавити жртве руских бораца који су дошли да се боре раме уз раме са Србима.

„Православље, Србе и Русе нападају и данас са свих страна са Запада, али нека се запитају – ко регрутује терористе, они или ми?“, додао је Цвјетиновић.

Руски добровољци гинули бранећи Републику Српску

Руски добровољци гинули бранећи Републику Српску

Организацију парастоса погинулим руским добровољцима организовало је Удружење српско-руског пријатељства Завет из Бијељине.

Нека им је вечна слава!

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *