Вијести, Регион

Русија спремна да Турски ток преко Грчке, Македоније и Србије стигне до Мађарске

ОРБАН ПРИЗНАО ПОСЛЕ ПРЕГОВОРА У БУДИМПЕШТИ: „РУСИЈА ЈЕ ПОТРЕБНА МАЂАРСКОЈ”

  • ПУТИН: „Повратка Јужном току у виду у којем је раније планиран више не може да буде. Договорили смо се са турским партнерима, а Турска је – ако ме памћење добро служи – одмах после Немачке највећи купац нашег гаса у Европи
  • ПУТИН: Можемо за варијанту са Турским током искористити уговоре о заједничким предузећима које има са Мађарском, Србијом и другим партнерима. Све је то могуће, ако наши партнери буду желели сарадњу. Сада о томе преговарамо
  • ОРБАН: Сложили смо се: шта год буде замена за Јужни ток – тражићемо могућности за сарадњу. Мађарска је и даље заинтересована да гасовод са југа прође преко наше земље
  • ОРБАН: Јужни ток је, нажалост, отпао. На Мађарској је двострука одговорност за транспорт гаса јер и Србија добија гас преко наше земље, а неопходан јој је за опстанак. Синоћ сам разговарао са премијером Србије о могућем решењу. Мађарска и Србија имају могуће предлоге. О њима смо разговарали и са Грчком
  • ПУТИН: Веома се надам да одговорна лица у Кијеву неће спречавати војнике украјинске армије у Дебаљцеву да положе оружје. А што се тиче претњи из САД да ће почети да наоружавају Украјину, по нашим подацима – америчко оружје се већ испоручује
  • ФАКТИ: Геополитички противници Русије из Брисела и Вашингтона искористили су Бугарску као „најслабију карику„ да торпедују Јужни ток. Успели су, али се Бугари сигурно неће смејати. Стао Турски ток на граници са Грчком или кренуо према Мађарској и Аустрији – они ће остати кратких рукава… А црвени картон су, у суштини, показали сами себи!

         РУСКИ лидер Владимир Путин вечерас је у Будимпешти, после разговора са мађарским премијером Виктором Орбаном, изјавио да Москва није одустала од Јужног тока, већ да јој нису дали да реализује тај пројекат. Истовремено је указао да повратка његовој реализацији у ранијем виду не може бити.

         „Нису нам дали да градимо Јужни ток. Постоје неке околности које се одавно знају, али сам дужан да их поновим. У априлу прошле године, подсетио је Путин, Европски парламент је донео одлуку којом је Јужни ток био проглашен не само неперспективним, већ и штетним пројектом за Европску унију. После тога је Европка комисија упутила писмо Бугарској којим је затражила да прекине све припрема за реализацију пројекта”.

         Што је од посебног значаја и за Мађарску и за Србију, руски председник је на заједничкој конференцији за медије са Орбаном нагласио:

         „Повратка Јужном току у виду у којем је раније планиран више не може да буде. Договорили смо се са турским партнерима, а Турска је – ако ме памћење добро служи – одмах после Немачке највећи купац нашег гаса у Европи. Турска је за нас веома велико тржиште.         

         Узевши реч, Орбан је одмах истакао да је његова земља заинтересована да остане транзитна територија за руски гас и без Јужног тока. Додао је да ће Будимпешта тражити могућности за сарадњу са Русијом у тој области:

         „Сложили смо се: шта год буде замена за Јужни ток – тражићемо могућности за сарадњу. Мађарска је и даље заинтересована да гасовод са југа прође преко наше земље. Дакле, за његову градњу„.

         Русија је, према његовим речима, спремна за различите варијанте сарадње са Европом поводом транзита новим гасоводом, а све ће зависити од Европске комисије.

         „Спремни смо да кренемо кроз Грчку… Немамо намеру ништа да затварамо, нити да се од било кога ограђујемо, али се ради о логистици, о томе – где је повољније, где је економичније. Али, ако нам буду помагали… А ако нам буду сметали, то опет неће бити наш избор, то ће бити опет одлука Европске комисије, наших европских партнера”.

         Путин је сам појаснио сопствене речи „ако нам не буду сметали”. Подвукао је да је Русија у том случају спремна да реализује део бившег Јужног тока кроз Турску.

         Додао је да његова земља при таквом стању ствари „може искористити уговоре о заједничким предузећима које има са Мађарском, Србијом и другим партнерима, па може проћи и кроз Аустрију”.

         „Све је то могуће, ако наши партнери буду желели сарадњу. Сада о томе преговарамо” – открио је Путин.

         Орбан је овоме додао да је Будимпешта заинтересована за транзит гаса из Русије преко Турске, Грчке, Македоније, Србије и Мађарске:

         „Јужни ток је, нажалост, отпао. Мађарска је апсолутно, упркос томе привржена наставку инвестирања. На Мађарској је двострука одговорност за транспорт гаса јер и Србија добија гас преко наше земље, а неопходан јој је за опстанак. Синоћ сам лично разговарао са премијером Србије о могућем решењу. Мађарска и Србија имају могуће предлоге. О њима смо разговарали и са Грчком”.

         Орбан је подвукао да и Турски ток – који би даље ишао преко Грчке, Македоније, Србије и Мађарске – имао своје предности.

         Орбан је, иначе, у ширем контексту истакао да је „Русија потребна Мађарској”.

         Русија неће одустати од сарадње са Турском у градњи Турског тока ни у случају да се појаве други пројекти – обећао је Путин у Будимпешти.

         „Одустајати од сарадње са Турском нећемо. Не само зато што то не би било лепо, јер смо се договорили са турским пријатељима па не желимо да им кажемо „не, Европа нам нешто друго предлаже”. Нећемо и зато што можемо себе довести у глупу ситуацију: данас Европска комисија одбила, сутра пристала, а прекосутра може опет одбити. Зато позивамо на озбиљно дугорочно партнерство, какво смо имали у протеклим годинама”.

         Председник РФ је истакао да ће Русија – као и до сада – бити веома поуздан партнер.

         Како се једино и могло очекивати, Путин је део свог наступа пред новинарима у главном граду Мађарске посветио украјинској кризи.

         Прво је подсетио да су украјинске снаге јутрос у 10.00 покушале да се пробију из „дебаљцевског котла” и да се тај покушај завршио неуспешно. Па додао: „Веома се надам да одговорна лица у украјинском руководству неће спречавати војнике украјинске армије да положе оружје. Ситуација у Дебаљцеву и око њега могла се предвидети јер се група украјинских јединица у том граду и око њега нашла у окружењу недељу дана пре сусрета „нормандијске четворке” у Минску”.

         У наставку је руски председник подсетио да је управо он у главном граду Белорусије упозоравао да ће опкољени покушавати да се пробију из обруча, да ће Кијев покушавати из вана да их деблокира, а да ће снаге Донбаса то покушавати да осујете и да „котао” и даље држе.

Владимир Путин и Виктор Орбан

Владимир Путин и Виктор Орбан

Осврнувши се на претње из САД да ће почети да наоружавају Украјину, Путин је рекао:

„По нашим подацима, оружје се већ испоручује”.

Путин је пред камерама позвао мађарског колегу – Јаноша Адерана – да присуствује Паради Победе 9. маја у Москви.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *