Вијести, Регион

Русија очекује да починиоци злочина над косовским Србима буду кажњени

Москва полази од тога, да починиоци злочина над косовским Србима, Ромима и другим етничким мањинама на Косову треба да буду кажњени, без обзира на њихов положај, изјавили су у министарству иностраних послова РФ.

„29. јула, шеф специјалне истражне групе у оквиру мисије ЕУ у области владавине права на Косову Клинт Вилијамсон представио је тренутне резултате истраге по извештају посланика ПССЕ Дика Мартија о учешћу шефова Ослободилачке војске Косова (ОВК) у илегалној трговини људским органима и другим злочинима над косовским Србима, Рома и других етничких мањина у региону, између осталих и над косовским Албанцима, у периоду од јуна 1999. године“,- каже се у коментару.

„Клинт Вилијамсон је директно саопштио да је прикупљено довољно доказа за подизање званичних оптужби против појединих бивших високих функционера ОВК за планирани и специјално организовани прогон Срба, Рома и других етничких мањина на Косову, као и самих косовских Албанаца (за сарадњу са Београдом),“- скренули су пажњу у министарству.

Ради се о бројним случајевима убистава, отмица, силовања, незаконитом затварању, нечовјечном поступању, скрнављењу цркава и другим кривичним делима, што је резултирало протеривањем и етничким чишћењем Срба из јужног и централног дела Косова, појаснили су у Министарству иностраних послова.

Према речима шефа истражне групе, „подизање званичних оптужница против одређених лица и почетак судског процеса може се очекивати у првим месецима 2015. године, до када ће се истрага наставити.“

Хашим Тачи (Змија) / Фото: РИА Новости

Хашим Тачи (Змија) / Фото: РИА Новости

Објављивање резултата истраге, наводе у Москви, „распршује мит о правичној ослободилачкој борби ОВК, који је био коришћен да се оправда једнострано проглашење независности српске покрајине Косово, од стране бивших руководилаца ове организације“.

Русија полази од тога, да „починиоци злочина треба да буду кажњени, без обзира на њихов данашњи положај“.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *