Вијести, Регион

Русија дала Грчкој архивску грађу која ће јој помоћи у спору са Немачком око ратне одштете

„АРХИВСКУ ПОМОЋ” ЗАТРАЖИО ЗАМЕНИК ГРЧКОГ МИНИСТРА ОДБРАНЕ НИКОС ИСИХОС

         ЗАМЕНИК министра одбране Грчке Костас Исихос, који је истовремено и копредседник руско-грчке међувладине комисије за сарадњу, изјавио је да је званична Атина захвална Москви за стављање за располагање архивске грађе о догађајима Другог светског рата која потврђује право Грчке да од Немачке тражи ратну одштету.

         „Хтео бих заиста да се захвалим руској влади што је брзо одреаговала на захтев који сам изнео у време своје последње посете Москви када сам, приликом сусрета са руским копредседником међувладиног комитета за сарадњу господином Соколовом, затражио помоћ у архивској грађи”.

         Исихос је овоме додао уверавање да ће документа из руских архива, заједно са оним чиме Атина већ располаже, бити довољни за решавање спора између Грчке и Немачке.   

         Грци су већ израчунали да Немачка треба да им плати ратну одштету од 278,7 милијарди евра. За штету нанету економији земље за време немачке окупације и за принудни „окупациони зајам” који је тадашња грчка државна банка морала да одобри Берлину.

         Немачка је одбацила захтеве Атине као неосноване, уз тврдњу да је – са исплаћених 115 милиона марака 1960. године – платила све што је требало да плати. Међутим, немачки председник Јоаким Гаук изјавио је да би „питање додатних репарација Грчкој требало размотрити”.

Алексис Ципрас (средина) и Костас Исихос (десно)

Алексис Ципрас (средина) и Костас Исихос (десно)

Председница грчког парламента, Зои Константопулу, прва је открила да је Русија Грчкој предала документе из својих архива који се тичу нацистичке окупације њене земље.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *