Вијести, Регион

РОГОЗИН: Политика Запада према Србији је гнусна и цинична

ПОТПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ РУСИЈЕ ОЦЕНИО ЗАХТЕВ ЈОАХИМА ГАУКА ДА БЕОГРАД ИЗАБЕРЕ ИЗМЕЂУ БРИСЕЛА И МОСКВЕ

        УТИЦАЈНИ потпредседник руске владе Дмитриј Рогозин назвао је политику Запада према Србији „гнусном и циничном“.

        Он је тим речима прокоментарисао изјаву председника Немачке Јоахим Гаука да Београд мора изабрати између Брисела и Москве.

        Рогозин је на својој Фејсбук страници написао: „Најпре је Запад распарчао Југославију, потом је Србе назвао главним кривцима за грађански рат, па избомбардовао Србију, а сада је уцењује и присиљава да изда Русију и прикључи се санкцијама уведеним против ње. То је заиста гнусна и цинична политика“.

Потпредседник руске владе Дмитриј Рогозин

Потпредседник руске владе Дмитриј Рогозин

Претходно је председник Државне Думе, Сергеј Наришкин, захтеве Европске уније да се Србији прикључи антируским санкцијама назвао „безобразним“.

Притом је оценио да ти захтеви „немају ништа заједничко са принципима суверене равноправности земаља које су у саставу ЕУ“.

НАРИШКИН: Европска унија се безобразно понаша према Србији

ПРЕДСЕДНИК Државне Думе Русије Сергеј Наришкин назвао је грубим и непристојним захтеве Европске уније Србији да се прикључи санкцијама против Русији.

„Буквално пре неколико дана чули смо грубу, рекао бих, безобразну изјаву једног високог функционера Европске уније упућену независној сувереној држави Србији.

Речено је овако: или ћете се прикључити такозваним антируским санкцијама, или за вас нема места у ЕУ“ – рекао је Наришкин у понедељак на конференцији „Председник, парламент, интеграција“.

По његовом мишљењу, такав став представља уцену и у супротности је са свим нормама међународног права.

„Такви потези немају никакве везе ни са начелима суверене једнакости, ни са принципима уважавања историје, културе и традиције земље-партнера“ – додао је Наришкин.

Руско МИП је претходно изразило наду да ће Србија узети у обзир пријатељски карактер односа између Москве и Београда приликом одлучивања о могућем прикључењу санкцијама ЕУ.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *