Вијести, Регион

Роџерс признао да је америчка противракетна одбрана окренута према Русији

ПРЕДСЕДНИК КОНГРЕСНОГ ОДБОРА ЗА ОБАВЕШТАЈНИ РАД ОТКРИО ПРАВУ УЛОГУ БАЗЕ У РУМУНСКОМ ДЕВЕСЕЛУ

        АМЕРИКАНЦИ су коначно почели да признају да је њихова противракетна одбрана на истоку Европе уперена (и) против Русије.

        Преседник одбора Представничког дома за обаветајне службе Мајк Роџерс признао је да ће америчке противракете, које ће 2015. бити инсталиране у Румунији, потенцијално служити и „парирању неким претњама које могу долазити са стране Москве“.

        Роџерс је претходних дана на челу групе конгресмена боравио у Румунији. Том приликом је румунској телевизији „Реалитатеа“ открио да ће неке антиракете из базе Девесел бити окренуте и према Русији.

        Министарство иностраних послова РФ – реагујући на Роџерсово признање – упозорило је:

         „Роџерсова изјава само је потврдила сумње Москве у искреност онога што је Вашингтон званично тврдио поводом европске ПРО. Даља милитаризација југоисточне Европе, као и појава елемената америчке ПРО у Румунији, противречи интересима регионалне и европске безбедности и стабилности“.

Мајк Роџерс

Мајк Роџерс

Претходно је начелник Генералштаба Оружаних снага Русије, генерал Валериј Герасимов, изјавио да америчка ПРО у Европи вишеструко премашује „неопходни ниво противракетне заштите Европе“.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров упозорио је САД и НАТО да ће Москва „у одређеној фази дати адекватан одговор на развој америчке ПРО“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *