Вијести, Регион

Резултати пописа становништва биће велико изненађење

033469

У зворничком насељу Козлук пописано је 2.450 становника, иако их ту живи свега 680. Њих око 1.000 отишло је „трбухом за крухом“, каже предсједник МЗ Козлук Перо Радић. Неки не долазе никако, а обновљене куће масовно продају.

„Дошли су за попис из свих дијелова и Европе и свијета. Село је било пуно“, прича Радић.

У сусједном насељу Дивич пописано је преко 1.000 мјештана, иако их ту живи три пута мање. Хоће ли у нека од тих мјеста контролни пописивачи за два дана поново закуцати на врата, не зна се, јер се бирају методом случајног узорка. Јасно је да ће, уколико закуцају, затећи потпуно другачију слику.

„Основни циљ контролног пописа јесте да оцијени квалитет података из главног пописа“, тврди Дара Петковић, главни методолог Завода за статистику РС.

Демографи ипак сматрају да је конролни попис требало усмјерити баш у она мјеста гдје постоје сумње у разне малверзације.

Сумње у инжењеринг потврђују и искориштене пописнице у појединим градовима. Тако у Приједору, граду са изузетно ниском стопом природног прираштаја, попуњено незванично 97. 000 пописинца.

Готово иста ситуација је и у Добоју, гдје је бројка стала на 77. 000. Све у свему, много мање него на попису прије 22 године, а више него што су статистичари процјењивали.

Надлежни ипак тврде да број искориштених пописница не значи право стање. Многе неће проћи на скенеру због нечиткости, а у тај број нису урачунате ни пописнице из дијаспоре.

По искориштеним пописницама, Бањалука има једва 5.000 становника више него прије 22 године, тачније 199.991 становник, а не између 230.000 и 300.000 како се годинама процјењивало.

Слободан Гаврановић, градоначелник Бањалуке, твдри да Бањалука има више становника него што их је пописано.

„Оно што су за нас били поуздани подаци јесте упис бирача у бирачки списак. Има их преко 180.000. Ту додамо малољетнике или 12. 000 и нешто основаца, 5.000 дјеце из вртића. Додамо средњошколце којих је око 10.000 и та цифра је сигурно већа од 199. 991”, каже Гаврановић.

Међутим, тек што су све пописнице стигле са терена у складиште, поједини су већ кренули са калкулацијама око резултата. Има ли истине у бројкама да у БиХ живи између 3,7 и 3,8 милиона, а у РС између 1,2 и 1,4 милиона, да је Бошњака 54%, Срба 32,5%, Хрвата 11,5%, осталих 2, нико се не усуђује рећи.

Осим појединих медија, углавном из Федерације, који потенцирају бројну надмоћ Бошњака.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *