Вијести, Регион

Рестрикције нису само код нас?

Почела једночасовна искључења струје у Грчкој

Грчка државна електродистрибуција почела је данас да искључује струју на један сат, на више подручја Грчке, усљед штрајка у 13 електрана Јавне корпорације за енергетику (ППЦ) због планова владе да приватизује дио тог предузећа.

Искључење електричне енергије, на почетку љетње туристичке сезоне, не односи се на грчка острва, гдје љетује више стотина хиљада туриста, а влада је обећала да неће бити уведене веће рестрикције, пренео је АФП.

„Увели смо неопходне процедуре на снази како би се избјегле“ веће рестрикције, рекао је за ТВ Скаи министар за животну средину и енергетику Јанис Манијатис.

Синдикати су организовали штрајк због владиних планова да подијели ППЦ до 2015. године и приватизује један део предузећа у склопу планова за спас посрнуле националне економије.

Грчка влада, предвођена конзервативцима, не одустаје од продаје, коју захтевају међународни кредитори, претећи да ће штрајкаче вратити на посао макар издавањем наредбе за њихову радну мобилизацију.

Премијер Антонис Самарас истиче како неће поклекнути пред „фанатичним популистима“, који желе да зауставе његов програм приватизације.

У плану је продаја приватним инвеститорима око 30 одсто капацитета ППЦ-а, као и продаја 17 одсто од садашњих 51 одсто државног удјела у тој корпорацији.

У грчкој влади тврде да ће додатна приватизација енергетског сектора, за који је потребно одобрење парламента, унапредити његову конкурентност и имати за посљедицу ниже цијене струје.

Грчки министар за развој Никос Дендијас апеловао је на синдикате ППЦ-а да одустану од својих намјера јер ће то штетити привреди, а нарочито туризму, од кога се очекује да највише допринесе превазилажењу драстичне шестогодишње рецесије, која је довела до рекордног нивоа незапослености од 28 одсто.

Опозиционе странке су стале на страну синдиката, а радикално лијево усмјерена коалиција Сириза је затражила референдум око намјераване продаје дијела ППЦ-а.

Почела једночасовна искључења струје у Грчкој

Почела једночасовна искључења струје у Грчкој

Очекује се да ће грчки парламент, који има 300 посланика, о овом питању гласати наредне недјеље. Коалиција премијера Самараса, иначе, има „мршаву“ скупштинску већину од свега два посланика.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *