Вијести, Регион

Реактивирати комисију за испитивање страдања сарајевских Срба

149347

ИСТОЧНО САРАЈЕВО – Регионална координација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Сарајевско-романијске регије не одустаје од реактивирања Комисије за испитивање истине о страдању Срба у Сарајеву од 1992. до 1995. године, изјавио је данас њен предсједник Мирко Вранић.

Вранић је рекао новинарима да ће о овоме сутра у 10.00 часова разговарати са секретаром Министарства за људска права и избјеглице БиХ Драгом Ковачем.

„Ми ћемо инсистирати да комисија буде што прије формирана, да мандат њених чланова траје до окончања процеса тражења несталих и да бар један члан комисије буде представник породица несталих, док би остали чланови требало да имају сагласност наше организације“, напоменуо је Вранић.

Циљ састанка биће и утврђивање кључног циља рада комисије – проналажење несталих лица и предаја њихових тијела породицама.

Вранић је подсјетио да је ова организација још 21. јануара од предсједавајућег Савјета министара БиХ Вјекослава Беванде затражила реактивирање Комисије за Сарајево, али није добила никакав одговор, па је захтјев поновила и 19. августа.

Након тога, каже Вранић, 27. августа од Беванде су добили одговор да је њихов захтјев прослиједио ресорном министру Дамиру Љубићу, са којим се до данас нису састали.

Ранија Комисија за испитивање истине о страдању Срба, Хрвата, Бошњака, Јевреја и осталих у Сарајеву у периоду од 1992. до 1995. године престала је са радом у јуну 2007. године.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *