Вијести, Регион

Расподјела 180.000 КМ ратарима

Бањалука – Градска управа је расписала јавни позив за расподјелу 180.000 марака прикупљених од накнаде за претварање пољопривредног земљишта у непољопривредне сврхе.

Начелник Одјељења за привреду Раденко Комљеновић рекао је да ће при расподјели средстава предност имати ратари којима је пољопривреда основна дјелатност, те они чија су газдинства регистрована у руралним подручјима.

– Предност при бодовању имаће и они ратари који обрађују властито земљиште у односу на оне који имају земљу у закупу – казао је Комљеновић и додао да ће, такође, предност имати и они пољопривредници који нису у претходне двије године добијали подстицајна средства за развој пољопривреде, те породице погинулих бораца и ратни војни инвалиди од прве до четврте категорије.

Комљеновић је нагласио да максималан износ одобрених средстава по једном пољопривреднику не може бити већи од 6.000 КМ.

Према јавном огласу, за уређење пољопривредних земљишта која су деградирана, запуштена, лошијег квалитета или неплодна намијењено је 50.000 КМ, док ће ратари за побољшање плодности земљишта добити 100.000 КМ.

– Пољопривредници ће за противерозивне мјере или мелиорацију земљишта слабијег квалитета добити 30.000 КМ – наведено је у јавном огласу.

Јавни оглас остаје отворен 30 дана, односно до 4. јуна, а неблаговремене и непотпуне пријаве неће бити узете у разматрање.

Винка Савић из Верића, која има око 60 хектара обрадивог земљишта, каже да планира да се пријави на јавни позив.

– Пошто обрађујем пуно земљишта, добро би било када бих добила тај новац. Новац ћу, уколико га добијем, искористити за побољшање квалитета земље и на тај начин имала бих веће приносе – додала је Савићева.

Поједини одборници у Скупштини града изнијели су примједбе у вези са расписаним јавним позивом.

– Скупштина града неће имати никаквих могућности да оствари увид у начин расподјеле средства ратарима – казао је одборник ПДП-а Зоран Талић. Одборник СДС-а Миленко Јаћимовић рекао је да постоји могућност да новац добију лица којима пољопривреда није примарна дјелатност.

Припрема сетве кукуруза

Припрема сетве кукуруза

Помоћ

Раденко Комљеновић је рекао да ће ове године значајну улогу у расподјели средстава имати Центар за развој и унапређење села и Градска развојна агенција јер ће, између осталог, пружити одговарајућу стручну помоћ у припреми апликација ратара.

Извор: Глас Српске

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *