Вијести, Регион

Радуловић у Београду – да би сведочио против Мишковића

БИВШИ ДИРЕКТОР Ц-МАРКЕТА СА АЕРОДРОМА
ОТИШАО ДИРЕКТНО У ЗАТВОРСКУ БОЛНИЦУ

  • Очекује се да ће Слободан Радуловић, осам година након што је побегао из Србије због оптужби да је оштетио фирму, а како је сам најављивао крајем прошле године, изнети доказе против власника Делте Мирослава Мишковића
  • У склопу истраге о приватизацији Ц-маркета, Мишковић је испитан у својству грађанина, и, како су известили медији, детаљно говорио о улози бизнисмена Милана Бека и Радуловића у куповини Ц-маркета за 29 милиона евра, иако је процењена вредност била 325 милиона евра

          БИВШИ директор „Ц-маркета“ Слободан Радуловић, који је данас стигао из Београд после осмогодишњег бекства, из полиције је пребачен у Специјалну затворску болницу на сопствени захтев, јер се не осећа добро.

          Портпарол Специјалног суда Душица Ристић рекла је Тањугу да је Радуловић тражио да иде право у затворску болницу, јер се не осећа добро и да је сада у току преглед његовог здравственог стања, који обавља лекар специјалиста.

          Ристић је напоменула да дежурно кривично ванпретресно веће Специјалног суда, које треба да саслуша Радуловића на околност одређивања притвора, чека извештај са лекарског прегледа.

          Радуловић би, према законској процедури, требало да буде саслушан пред тим већем у року од 48 сати, од лишавања слободе.

          Специјална затворска болница налази се у комплексу Окружног затвора у Београду, у Бачванској улици.

          Радуловић је раније данас, после више година у бекству стигао у Београд.

          Он је на аеродром Никола Тесла стигао око 12.15 сати.

          Био је у бекству од покретања поступка против групе познате као „стечајна мафија“ у априлу 2006. године и за њим је била расписана међународна потерница и одређен му је притвор.

          Након вишегодишњег суђења Специјални суд изрекао је пресуду „стечајној мафији“ којом је Радуловић осуђен на пет година затвора због малверзација са Ц-маркетом.

          Пресуда, међутим, још није правоснажна и чека се одлука Апелационог суда по жалбама.

          Радуловић може да тражи понављање суђења јер је осуђен у одсуству.

          Против Радуловића је 2008. године Други општински суд покренуо поступак због малверзација са Нивеиним производима, одредио му притвор и расписао потерницу.

Слободан Радуловић

Слободан Радуловић

          Очекује се да ће Радуловић, осам година након што је побегао из Србије због оптужби да је оштетио фирму, а како је сам најављивао крајем прошле године, изнети доказе против власника Делте Мирослава Мишковића, који је, како тврди, хтео да преузме Ц-маркет.

          У склопу истраге о приватизацији Ц-маркета, Мишковић је испитан у својству грађанина, и, како су известили медији, детаљно говорио о улози бизнисмена Милана Бека и Радуловића у куповини Ц-маркета за 29 милиона евра, иако је процењена вредност била 325 милиона евра.

          Шест година раније, септембра 2007, Милан Беко је, као сведок на суђењу, говорио на који начин је, 2005. године, постигнут договор између њега, Радуловића и Мишковића о приватизацији Ц-маркета.

          Њихов састанак иницирао је Данко Ђунић (сувласник фирме Еки инвестимент), као особа овлашћена да у „приватизацији помогне у изналажењу партнера“, тврдио је Беко.

          Он је, наводили су медији, на суду навео да је на састанку договорено да после две године Делта М постане власник Ц-маркета, а да до тада она буде у Бековом власништву. Договорено је да ће Радуловић остати на функцији директора још две године.

          Беко је тврдио и да је фирма Пример Це, која је касније пренета у Радуловићево власништво, била, у регуларном поступку приватизације Ц-маркета једини понуђач, јер је Меркатор у међувремену одустао, а енглески Ашмор је дисквалификован због промене правног лица.

          Беко је навео да је пре окончања приватизације Ц-маркета, фирма Нова фин са седиштем у Луксембургу, која је била у његовом власништву, купила Пример Це по цени по којој је то предузеће и основано. Касније је, како је рекао, са Мишковићем договорио да он стекне право искључивог власништва над луксембуршком компанијом.

          Радуловић, који је 2006. побегао из Србије, након оптужби да је оштетио Ц маркет за 30 милиона евра, годину дана касније је у писму упућеном Савету за борбу против корупције навео да је договор о продаји Ц-маркета склопљен „по налогу“ премијера Србије Војислава Коштунице.

          У писму, које је објавило неколико медија, он је тврдио да су Меморандум о разумевању, поред њега потписали Беко и Мишковић 19. августа 2005, на иницијативу Коштунице, чији налог му је пренео тадашњи министар полиције Драган Јочић током разговора у његовом кабинету, коме су присуствовали и секретар Владе Србије Дејан Михајлов и шеф УБПОК-а“.

          Одмах након завршеног преузимања Ц-маркета, по договору са Коштуницом, Мишковић и Беко су поделили велики плен, који се звао Ц маркет, вредан више од 300 милиона евра, а да при том нису испоштовали ниједну тачку потписаног Меморандума, писао је тада Радуловић.

          Радуловић је крајем прошле године у телефонској изјави тв Пинк најавио повратак у Србију и доказе против Мишковића.

          Радуловићева супруга, Вукица, тада је, у интервјуу за Курир, оптужила Мишковића да је с бившим министром Предрагом Бубалом натерао њеног мужа да испод цене прода „Ц-маркет“.

          „Бубало је на Мишковићевој слави, јануара 2005, имао задатак да Слободану (Радуловићу) јасно и љубазно, али с претњом између редова, саопшти да Ц маркет мора да буде продат онима које Коштуничина влада одреди, а да је Коштуница одлучио да је то Мишковић“, рекла је Вукица Радуловић.

          У извештају Савета за борбу против корупције о приватизацији „Ц-маркета“ изнете су све сумње које постоје у вези са овим случајем, и он је достављен надлежним државним органима који би, по речима Душана Слијепчевић из Савета, који је радио на извештају, требало да све до краја истраже и заврше.

          Радуловић (1943.) је радио у Хемијској индустрији „Панчево“, Индустрији пластичних маса „Букуља“ Београд где је био је директор, затим директор Дирекције за градске робне резерве, председник Градског комитета за привреду, потпредседник у СОУР-у Центропром.

          Крајем септембра 2004. у Београду је основао своју фирму „Пример Це“ која је и дала понуду за куповину акција „Ц-маркета“. Он је, како је тада објављено, поседовао 1.460 акција Ц-маркета, односно 0,8 одсто капитала.

          За директора Трговинског акционарског друштва Це маркет дошао је јануара 1990. У неколико мандата, до 2003. године био је посланик Скупштине Србије, председник Одбора за развој и економске односе са иностранством.

          Пре него је постао потпредседник Либерала Србије, био је члан Демократске странке из које је искључен након одлуке да уђе у владу Мирка Марјановића.

          Он је од 1992. до 1996. био потпредседник Владе Србије. Био је и на списку људи којима је крајем 2000. забрањен улаз у земље ЕУ.

   Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *