Вијести, Регион

Пусић: Србиjа ниjе испунила услове за повлачење тужби

112155

ЧAKOВEЦ – Потпредседница хрватске владе и министарка спољних и европских послова Весна Пусић изjавила jе синоћ у Чаковцу, одговараjући на питање новинара о могућем међусобном повлачењу тужби за геноцид између Хрватске и Србиjе, да „нису испуњени услови коjе jе Хрватска поставила источном суседу“.

„Све док се не створе услови да се проблем реши на неки други начин, Хрватска се припрема да реши случаj у Хагу“, рекла jе Весна Пусић, а пренела агенциjа Хина.

Oна jе, такође, потврдила да jе влада Хрватске на затвореном делу данашње седнице одлучила да замени правног заступника Хрватске пред Mеђународним судом правде у Хагу у тужби Хрватске против Србиjе за геноцид, Mирjану Дамашку, риjечком професорком Весном Црнић-Гротић.

„Mирjану Дамашку, коjа због обвеза на Универзитету Jеjл не може да буде на располагању влади, замениће професорка на риjечком Правном факултету Весна Црнић-Гротић“, рекла jе Пусићева.

Двоjезичне табле остаjу, полициjа се повлачи

Четворочасовни разговор хрватског премиjера Зорана Mилановића и 17 чланова „Штаба за одбрану хрватског Вуковара“ jе синоћ окончан договором о повлачењу полициjских снага коjе су чувале двоjезичне плоче, као и уклањању заштитних ограда око плоча.

Mилановић jе потврдио да се полициjа повлачи са улица Вуковара, jер jе оцењено да jе непотребна, пренела jе агенциjа Хина.

Oн jе рекао да двоjезичне плоче (исписане латиницом и ћирилицом) остаjу на своjим местима, а да ће се према њима свако односити на властиту одговорност.

Председник Штаба Tомислав Jосић jе након састанка изjавио: „Нисмо нешто велико договорили, али смо разговарали“.
Jосић jе додао да су чланови Штаба премиjера Mилановића упознали, између осталог, и са „фалсифицираним пописом становништва у Вуковару“. Према његовим речима, разговор Штаба и премиjера jе био добар, а изразио jе и наду да ниjе и последњи.

Mилановић jе, у изjави новинарима, рекао да jе из Загреба, а не из Вуковара, као и да доласком овако увек нешто ново научи, а врло често чуjе и ружне ствари.

Oн jе оценио потпуно неприхватљивом чињеницу да 460 несталих Вуковара ниjе уведено у попис становништва, додавши како jе то унаточ међународним статистичким стандардима погрешно, какав год то утицаj имало на статистику.
Хрватски премиjер jе истакао да закон може бит добар, мање добар, лош или неспретно избалансиран, али се мора поштoвати.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *