Вијести, Култура, Регион

Прва победа ћирилице у Србији

Преносимо саопштење Повереништва Двери у Чачку, поводом закључка Скупштине града са последње седнице, на тему поштовања ћирилице:

Прва победа ћирилице у Србији: Град Чачак тражи поштовање ћирилице
На 22. седници Скупштине града Чачка једногласно усвојен закључак којим се тражи поштовање ћирилице у свим органима градске управе, јавним предузећима и установама, и преко народних посланика из Чачка иницира промена постојећег Закона у циљу доношења казнених одредби за непоштовање ћирилице.

Скупштина града Чачка, на предлог утврђен на састанку представника свих одборничких група, а поводом Информације о употреби ћириличног писма у раду органа града, јавних предузећа и установа коју је затражила одборничка група Двери, донела је посебан Закључак о службеној употреби ћириличног писма. Текст Закључка гласи:

Скупштина града Чачка тражи од свих градских управа града Чачка, јавних предузећа и установа чији је оснивач град Чачак, строго поштовање одредаба Устава Републике Србије, Закона и Статута града о службеној употреби српског језика и ћириличног писма, као и да исправе све неправилности уочене у њиховој службеној документацији, писаној и електронској комуникацији, интернет представљањима, печатима и другом.

Скупштина града Чачка препоручује народним посланицима из Чачка да у Скупштини Републике Србије покрену процедуру за измене и допуне Закона о службеној употреби језика и писма, којим би се прецизирале и пооштриле казнене одредбе за повреду Закона на целокупној територији Републике Србије.

Куцај_као_што_говориш

 

Велика победа ћирилице
Ово је велики догађај за нашу културу и владавину закона, јер је први пут једна јединица власти у Србији, конкретно једна локална самоуправа, покренула процес заштите и поштовања ћирилице као главног званичног уставног писма Србије. На овај начин град Чачак је, као и у случају Декларације против ГМО и Декларације против Хашког трибунала, први покренуо једну изузетно значајну тему из области заштите и неговања српског националног идентитета. С обзиром на размере латиничарења и угрожености ћирилице ово је био и последњи тренутак да се нешто учини. Користимо се приликом да се јавно захвалимо свим одборницима Скупштине града Чачка који су једногласно подржали овај предлог одборничке групе Двери, заједнички усаглашен на консултацијама представника свих одборничких група.

Иако ћирилица, ГМО, Хашки трибунал наизглед нису теме у надлежности локалне самоуправе, то несумњиво јесу теме од великог националног и државног интереса, и Скупштини града Чачка може да служи на част што учествује у покретању овако значајних тема.

Покрет Двери сматра да је ово само први корак и да у свим градским управа, јавним предузећима и установа хитно треба да уследи усаглашавање са овим Закључком Скупштине града по питању строгог поштовања ћирилице, као и да народни посланици из Чачка што пре треба да иницирају промене постојећег закона који није предвидео казне за непоштовање ћирилице.

Покрет Двери тражи и од свих републичких јавних предузећа и установа у Чачку и Србији у целини да поштују ћирилицу – дакле, Устав и Закон Србије, а посебно препоручујемо приватним предузетницима да натписе својих фирми истакну на ћирилици, чиме показују поштовање према својој култури, традицији и националном идентитету. Све ово биће предмет наше даље истрајне борбе за поштовање ћирилице, Устава и Закона у Србији.

Још једном се захваљујемо свим политичким странкама у Чачку и свим одборницима Скупштине града Чачка на разумевању за ову иницијативу, и очекујемо да ће и друге локалне самоуправе у Србији кренути овим путем, како бисмо заједнички на тај начин коначно успоставили поштовање Устава и Закона по питању службене употребе ћириличног писма.

Информативна служба Порета Двери

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *