Вијести, Регион

Протести, нема Параде поноса

033099

Незадовољни одлуком Владе Србије да забрани Параду поноса, активисти ЛГБТ заједнице окупили су се синоћ испред зграде Владе у Немањиној и кренули у протестну шетњу. Скуп је протекао мирно и без инцидената.

Група ЛГБТ активиста окупила се синоћ испред Владе Србије упркос процјени надлежних државних органа да не постоје безбједносни услови за одржавање Параде поноса, одакле су кренули у протестну шетњу. Скуп је завршен без инцидената.

Група од неколико десетина активиста је, праћена новинарима, кренула од Владе улицом Кнеза Милоша у шетњу, како би, према ријечима организатора, Прајд био одржан упркос забрани.

Учеснике шетње, који су развили заставе дугиних боја, пратила је полиција у опреми за разбијање демстрација. Носили су транспаренте „Ово је Прајд, ово је Србија“, „Побједа, Побједа“, „Живјела љубав“.

„Нећемо се склонити, јер нисмо ми ти који треба да буду склоњени са улица, нити треба да будемо изоловани. Ово је први корак да бисмо за неколико година имали славље, а не да се кријемо“, рекла је чланица организационог одбора Маја Мићић.

„Тиме што је забрањена Парада поноса неће нестати сви проблеми на које указујемо. Параде ће бити вечерас и сутра и током свих 365 дана у години“, рекла је Мићићева.

Биро за координацију служби безбједности донио је јуче, после више од три сата расправе, одлуку да се Парада поноса не одржи из безбједносних разлога.

Премијер и министар унутрашњих послова Ивица Дачић образложио је ту одлуку тиме да су безбједносне процјене показале да је могло доћи до озбиљног нарушавања јавног реда и мира, а од права и слобода једино је виши разлог безбједност и сигурност грађана.

Он је рекао да се не доводи у питање политичко опредјељење земље да се поштују права свих грађана, али да је важнија од тога њихова безбједност, због чега је Биро и одлучио да Парада поноса данас не буде одржана.

Организатори Прајда нису се оглашавали након одлуке Бироа да Парада поноса, коју су организатори заказали за данас у 10 часова, не буде одржана.

РЕАГОВАЊА НА ЗАБРАНУ ПАРАДЕ ПОНОСА

Страни званизници негативно оцјењују одлуку Владе да забрани параду поноса. Америчка амбасада у Београду изразила је „велико разочарање“ због те одлуке. Забраном Параде поноса српске власти су пропустиле прилику да покажу да поштују темељна људска права, каже Европски комесар за проширење Штефан Филе.

„Слобода говора, слобода окупљања и слобода уздруживања су срж људских права, и заштита и обезбјеђивање сваког грађанина је основна одговорност демократске владе“, наводи се у саопштењу Амбасаде САД.

Америчка амбасада је „снажно осудила“ и пријетње насиљем учесницима Параде поноса, уз оцјену да „насиље и пријетње немају мјеста у демократском дискурсу“.

„Као комесар за проширење ЕУ, у обавези сам да тражим од земаља кандидата да потпуно прихвате вриједности попут слободе окупљања и слободе изражавања које су у темељу на којем је пројекат Европске уније изграђен“, навео је Филе у саопштењу.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *