Вијести, Регион

Просветари: Штрајкујемо и зато што наш бедан положај одбија децу од књиге

ПРОСВЕТНИ радници чланови четири реперезентативна синдиката организовали су вечерас у Београду протестну шетњу и академију „под ведрим небом“ са које су, у прогласу јавности у Србији, указали на положај просвете и објаснили разлоге за двомесечни штрајк.

Протест наставника, који је почео 17. новембра скраћивањем часова на 30 минута, није само због плата него зарад одбране службе којом служимо ученицима и народу, наведено је у прогласу синдиката прочитаном током академије на отвореном на Тргу Републике.

„Наш штрајк није само борба за хлеб насушни него и за поштовање књиге из које ученици уче а која је обезвређена, за вредност њихове дипломе, за њихово место у друштву…“, наведено је у прогласу.

„Уместо да им будемо узори, ми својим бедним положајем децу одбијамо од књиге, од учења, од вредности за које је школа увек спремала ђака“, наведено је између осталог у прогласу и указано да је штрајк „последња одбрана српског образовања“.

Током скупа у центру града представљали су се награђивани просветни радници, учитељи и наставници-песници, а већи део академије посвећен је делу Светог Саве, који се данас обележава у школама.

Пре академије, просветни радници су организовали протестну шетњу од платоа испред Храма Светог Саве до Трга Републике.

У Београд су дошли наставници, учитељи из Ковина, Сремске Митровице, Ниша, Алексинца, Ражња, Зрењанина, Чачка, Крушевца, Крагујевца, Београда, а у протестној колони су носили пароле „Ко је појео мој факултет“, „Захтевамо редовне и добре пензије и плате“.

„Тражим београдске професоре“

„Тражим београдске професоре“

Синдикати траже да буду изузети од смањења плата у јавном сектору, увођење платних разреда, доношење посебног колективног уговора.

Разговори представника синдиката и Министарства просвете треба да буду настављени у четвртак.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *