Вијести, Регион

Просвета најавила свој „велики протест” за 17. март у најдужем српском штрајку

ШТРАЈКАЧКИ одбори два синдиката просветних радника саопштили су у недељу да настављају штрајк и најавили „велики протест” испред зграде Министарства просвете Србије за 17. март.

ДВА СИНДИКАТА КОЈА ГА ОРГАНИЗУЈУ – ТВРДЕ ДА ИМАЈУ ЗНАТНО ВИШЕ ЧЛАНОВА ОД СВИХ ОСТАЛИХ ЗАЈЕДНО

         Тим окупљањем биће обележен улазак у пети месец штрајка, који је, како наводе Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) и Синдикат радника у просвети Србије (СРПС), најдужи у историји српске просвете.

         „Штрајк просветних радника се наставља и неће бити прекинут све док министар Срђан Вербић не поступи по Закључку владе од 27. јануара 2015. године и потпише Посебан колективни уговор са свим синдикатима и анекс Споразума о решавању спорних питања”, каже се у саопштењу.

         УСПРС и СРПС тврде да имају знатно више чланова од осталих синдиката и да се штрајк наставио у 700 од 1.000 школа, колико је штрајковало када су сви синдикати били јединствени.

         Како се истиче у саопштењу, то обавезује министра да одмах настави преговоре, како би се дошло до споразума прихватљивог за обе стране.

Просвета најавила свој „велики протест” за 17. март у најдужем српском штрајку

Просвета најавила свој „велики протест” за 17. март у најдужем српском штрајку

„Тиме што се (може бити) наљутио и заћутао, министар нарушава основно начело демократије о поштовању воље већине”, додају синдикати.

(Бета)

Извор: Факти.рс

Не попуштај!

Два синдиката просвете, УСПРС и СРПС одржала су у петак и у недељу две хитне седнице заједничког Штрајкачког одбора, на којима је заузет став по питању репресивних мера и неспремности на даље преговоре од стране Министарства просвете.

Штрајк ће бити настављен још јаче. Штрајкачки одбор је послао председницима школских синдиката упутство за наставак штрајка. У среду ће оба синдиката имати одвојене седнице својих председништава, а за 17. март предвиђа се опет велики митинг.

Чланови заједничког штрајкачког одбора су: Драган Матијевић, Јасна Јанковић и Звонимир Јовић (УСПРС), Слободан Брајковић (замена: Миодраг Сокић), Милан Трбовић и Милорад Антић (СРПС).

СРПС и УСПРС: Писмо Влади РС

Влади Републике Србије. Предмет: Заштита права репрезентативних синдиката УСПРС и СРПС које је министар просвете уценио и спречио да потпишу ПКУ… Сада имамо ситуацију да се неким синдикатима омогућава потписивање ПКУ, а некима не… Овим својим поступком министар просвете Вербић члановима СРПС и УСПРС ускраћује Уставом загарантовано право на штрајк.

Извор: Форум београдских гимназија (http://www.fbg.org.rs/ne-popustaj/)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *