Вијести, Регион

Приштина спрема превару на изборима

147688

БЕОГРАД – Предсједник Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије Милован Дрецун упозорио је да Приштина спрема превару на локалним изборима на Космету и тиме жели директно да утиче на изборни резултат.

Дрецун је рекао да, према подацима косовске Централне изборне комисије /ЦИК/, може се закључити да је на Косову и Метохији више бирача него становника, односно да их је чак 400.000 више од броја становника, што значи да је Приштина припремила терен за манипулисање.

Он је за Радио-телевизију Србије најавио да ће се о томе разговарати наредних дана у техничким преговорима Београда и Приштине, али да није сигуран да може да се отклони ова очигледно добро смишљења манпулација Приштине.

„Замислите да у Митровици или Лепосавићу убаците, рецимо, 500, 1.000 или више гласова, него што заиста има Албанаца. Тиме директно утичете на изборни резултат“, рекао је Дрецун, наводећи да прави одговор на то може да буде једино масовни излазак Срба на изборе.

Дрецун је истакао да премијер Србије Ивица Дачић сигурно није данас отишао на Космет „само да се помоли“, него да позове Србе да масовно изађу на косовске изборе.

Он је нагласио да Дачићева посјета Косову представља снажну поруку да је држава Србија била, да јесте и да ће у наредном периоду бити са својим народом на Косову и Метохији, те да жели да охрабри Србе да што масовније изађу на изборе, тим више што Приштина „већ припрема нека мешетарења“.

Дрецун је рекао да се Дачићевом посјетом жели показати да ће послије избора бити формирана чврста, нераскидива и директна веза између српског народа на Косову и Метохији и Београда, али овог пута посредством заједнице српских општина, коју ће признати и међународна заједница и Приштина.

Он је оцијенио да су напад на Еулекс, напад на супругу Оливера Ивановића, који учествује на српској листи на изборима, као и посљедњи бомбашки напади у Косовској Митровици посигли одређен степен застрашивања српског народа и да ће се очигледно десити још неки инциденти.

Дрецун је рекао да га посебно забрињава ситуација која би могла да се деси на сам дан избора, јер ако тада буде неких инцидената, на многим мјестима могу да буду поништени избори.

Он је додао да се може очекивати да ће заједница српских општина бити конституисана тек крајем новембра, а да ће бити функционална тек у фебруару наредне године.

Дрецун је навео да се „Србима жури“, с обзиром на то да средином идуће године високом представнику ЕУ Кетрин Ештон престаје мандат и да ће доћи до застоја у косовским преговорима док се не изабере њен насљедник.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *