Вијести, Регион

Принц Владимир Карађорђевић тражи повратак имовине

Син краљевића Андреја и унук краља Александра I Карађорђевића јуче је, у име целе породице, поднео захтев за повраћај одузете имовине.

Принц Владимир каже да се ради о некретнинама и вредностима које им је режим Јосипа Броза Тита одузео између 1945. и 1947. године.

Шта конкретно тражите?

Да се сва имовина и све што је било у приватном власништву породице, њој и врати. Судском одлуком из 1938. та имовина се дели на три дела која припадају краљу Петру II ,краљевићу Томиславу и краљевићу Андреју, мом оцу. Целокупну документацију предали смо јуче. Тражимо објекте попут Белог и Старог двора, као и садржај сефа 555 (Титов сеф).

Принц Владимир Карађорђевић

Принц Владимир Карађорђевић

Да ли знате шта је у сефу?

– Само мали део предмета припада Титу, а чак 98 одсто ствари припада краљевској породици. Ради се о златним полугама, новчићима, накиту… Највише предмета из сефа је приватно власништво које је у највећој мери припадало краљици Марији и краљу Александру I.

Шта бисте највише волели да вам врате?

– Више се ради о принципу него имовини као таквој. Наравно, дивно би било добити дворове и куће назад, али на крају ради се о правди. Реституција је шанса за Србију да покаже да је све што се догодило 1938. било илегално. Не мислим само на своју породицу, већ и на све остале који су као и ми све изгубили. Највише би волео да Бели двор буде враћен јер се ради о дивном објекту са пуно потенцијала који може да буде коришћен у разне сврхе, и од стране породице, али и државе.

У каквим сте односима са престолонаследником Александром?

– Волим свог рођака, браним га где треба и борим се за њега. Међутим, нећу прелазити преко незаконитих акција које су усмерене против других чланова породице, а тичу се имовинских, моралних и институционалних права. Нажалост, он је одлучио да повуче неке врло грубе потезе против неких чланова породице, нарочито када се ради о комплексу на Дедињу. Нисам спреман то да прихватим. Њему законски припада трећина тог поседа и не би требало да га окупира и свим осталим члановима породице оспорава право да живе тамо.

Да ли сте још љути на рођаке због сахране вашег оца на Опленцу?

– Био сам разочаран и врло љут јер сам са својим оцем провео последње дане пред смрт и знам да не би волео да се врати у Србију на начин на који је то урађено. За то није крива Влада, већ сама породица. Све је урађено у погрешно време и на погрешан начин, а то мој отац не би волео.

Извор. Блиц

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *