Вијести, Регион

Претрес у процесу гњиланској групи

gnjilanska02

Београд – Апелациони суд у Београду отворио је суђење у другом степену у процесу против 17 оптужених припадника „гњиланске групе“ ОВК за злочине над Србима 1999.

Након што је у мају на јавној седници разматрао жалбе оптужених и тужилаштва за ратне злочине на пресуду којом је 11 припадника те групе било осуђено на укупно 116 година затвора, а шесторица ослобођена оптужби, жалбени суд је одлучио да на главном претресу сам изведе кључне доказе како би донео правоснажну пресуду у том случају.

Суђење се наставља сутра. Апелациони суд је већ једном укидао првостепену пресуду у том случају у децембру 2011. године, па је сада у законској обавези да донесе коначну одлуку на коју више неће моћи да се уложи жалба, већ евентуално неки ванредни правни лек.

Пресуда ће, у складу са праксом тог суда, бити јавно објављена тек пошто писани отправак пресуде буде израђен и послат странкама у поступку.

Одељење за ратне злочине Вишег суда у Београду осудило је 19. септембра 2012, 11 припадника „Гњиланске групе“ ОВК због злочина над Србима 1999. у Гњилану, а шесторицу оптужених је ослободило оптужби.

Судија Снежана Николић Гаротић рекла је приликом изрицања пресуде да су осуђени криви за за силовање две заштићене сведокиње, Ц1 и Ц2, пошто је суд утврдио да су оне силоване свакодневно, да су тучене, дављене, као и да су оптужени уринирали по њима након силовања.

Осуђени су им током злостављања такође рекли да поруче Србима који хоће да се врате да ће „још горе проћи“. Првооптужени Агуш Мемиши, који је непосредно пред изрицање пресуде претио осветом заменику тужиоца за ратне злочине, осуђен је на 12 година затвора.

Назиф и Ахмет Хасани осуђени су на 13 година, Фатон Хајдари на 10 година, Самет Хајдари на 15 година, Ферат Хајдари на осам година затвора, Камбер Сахити такође на осам година, а Селиман Садику и Бурим Фазлију на 12 година затвора.

Шефкет Муслију, Садик Алију осуђени су у одсуству на пет, односно на осам година затвора, пошто су у бекству. Оптужби су ослобођени Шемси Нухију, као и још петорица оптужених који су у бекству – Фазлија Ајдари, Реџеп Алији, Шаћир Шаћири, Идриз Алији и Рамадан Халими.

Оптужница тужилаштва од 11. августа 2009. године Шемсију Нухију, Назифу и Ахмету Хасанију, Фатону, Самету и Ферату Хајдарију, Камберу Сахитију, Селимону Садикуу, Агушу Мемишију, и Буриму Фазлију ставља на терет да су као припадници ОВК од јуна до децембра 1999. године до смрти мучили најмање 80 особа.

Поступак се у одсуству водио против Фазлије Ајдарија, Реџепа Аија, Шаћира Шаћирија, Шефкета Муслијуа, Садика Алијија, Идриза Алијија и Рамадана Халимија.

На подручју Гњилана је од јуна до децембра 1999. године убијено 80 особа, а 260 њихје заробљено, али су за то, према наводима Тужилаштва за ратне злочине, одговорне и друге јединице ОВК. Стравична мучења чињена су у подруму гњиланског интерната, као и у једном солитеру.

Апелациони суд у Београду је у децембру 2011. године укинуо првостепену пресуду којом је девет припадника ОВК осуђено на укупно 101 годину затвора и предмет је вратио првостепеном суду на поновно судење.

Суђење тој групи обједињено је одлуком суда у марту 2012. године, после укидања пресуде и одлуке да се бегунцима суди у одсуству.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *