Вијести, Регион

Преминула Јованка Броз

033632

Удовица предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита, Јованка Броз, умрла је данас у 11.45 у Београду, у 89. години.

Јованка Будисављевић је рођена 7. децембра 1924. селу Пећанима, у Лици као друго дијете у породици. Са 17 година је ступила у Савез комунистичке омладине Југославије.

У 21. години је добила два Ордена за храброст, а такође је и носилац Партизанске споменице 1941. Јосипа Броза Тита је упознала приликом њемачког десанта на Дрвар 1944. године.

Како је тачно млада партизанка из Лике постала жена југословенског комунистичког вође није сасвим јасно.

Према једној верзији, одмах након завршетка Другог свјетског рата, министар унутрашњих послова Александар Ранковић је затражио од својих републичких подсекретара да му пошаљу групу провјерених дјевојака за рад у Маршаловом кабинету.

Од око 50 кандидаткиња, Ранковић је наводно одабрао пет дјевојака и лично их представио Титу коме се допала партизанка Јованка Будисављевић, стара 24 године.

Ову верзију је потврдио генерал Ђоко Јованић, који је био на челу југословенске Контра-обавјештајне службе, према којој је управо он одговорио на Ранковићев захтјев и предложио Јованку за Титову сарадницу.

Друга верзија тврди да је Јованку одабрао Иван Стево Крајачић, тадашњи повереник НКВД-а за Југославију, одакле вјероватно потиче прича која приказује Јованку као совјетског шпијуна.

Трећа верзија, овог пута од бившег генерала ЈНА Марјана Крањца, каже да је Јованка додијељена маршалу већ 1945. године као хигијеничарка задужена за контролисање хране и чистоће и здравља особља. Послије смрти велике Титове љубави Даворјанке Пауновић 1946. године, Јованка је, према Крањцу, постала Титова лична секретарица.

Тито и Јованка тајно су се вјенчали 1952. године. Апсолутни господар Југославије од Јованке је био старији 32 године.

Седамдесетих година однос између Јованке и Тита постао је тема оштрих политичких расправа.

Оптуживали су је да ради против супруга, да жели власт, планира пуч, да је совјетски шпијун. Оптужбе је негирала. Посњедње три године маршаловог живота били су раздвојени, иако се званично нису развели.

Послије смрти супруга 1980. године одузели су јој кућу, имовину, документа. Повукла се из јавности, а тек 2009. добила је личну карту.

Нико не зна колико се Јованка Броз мијешала у државну политику и да ли је била више од обичне супруге. Многи вјерују да је била жртва амбиција разних политичара.

Није пристала да изнесе своју верзију приче о догађањима у бившој Југославији, иако су од ње интервју тражили и Руси, Американци, Енглези. За камере је остала нијема. Можда ће мемоари, за које многи тврде да је писала, открити тајну.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *